You are here

ΚΤ: Νέα αύξηση στα επιτόκια στην Κύπρο

02/02/2023 11:57

Αύξηση των δανειστικών επιτοκίων δείχνουν νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το Δεκέμβριο του 2022, ενώ άνοδο σημείωσαν και τα καταθετικά επιτόκια.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ ανεβάζουν το κόστος δανεισμού με τους δανειολήπτες να καλούνται να καταβάλουν πρόσθετα ποσά στις δόσεις τους.

Η αύξηση καταγράφεται τη στιγμή που προβλέπεται περαιτέρω επιβάρυνση μετά την αναμενόμενη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 4,21% το Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με 3,84% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 3,34%, σε σύγκριση με 2,95% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 4,71%, σε σύγκριση με 4,52% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση στο 3,52%, σε σύγκριση με 4,35% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση και στα καταθετικά

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε αύξηση στο 0,35%, σε σύγκριση με 0,12% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε αύξηση στο 0,61%, σε σύγκριση με 0,41% τον προηγούμενο μήνα.

Της Γεωργίας Χαννή