You are here

Μάχες στα ταμεία για καταθετικά επιτόκια

22/03/2012 07:57
Καταθετικά επιτόκια πέραν του 5% αναγκάζονται να προσφέρουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τη ρευστοτική στενότητα που υπάρχει στην αγορά και την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 κλείνει με κακούς οιωνούς για τη μετέπειτα πορεία των καταθετικών επιτοκίων, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν στον ορίζοντα παράγοντες που να συμβάλουν σε ανατροπή των τάσεων που υπάρχουν στην αγορά.

Οι τράπεζες δίνουν γη και ύδωρ για να αποτρέψουν εκροές καταθέσεων σε ανταγωνιστές, προσπαθώντας παράλληλα με ευέλικτα προϊόντα μακράς διάρκειας να «κλειδώσουν» νέες καταθέσεις.

Οι μάχες στα ταμεία είναι καθημερινές και κρίνουν το κόστος του χρήματος για την υπόλοιπη οικονομία, που ως γνωστό είναι από τα πιο ψηλά στην Ευρώπη.

Οι καταθέτες διεκδικούν μέχρι τέλους το μέγιστο δυνατό επιτόκιο και οι επαφές ταμείων υποκαταστημάτων και κεντρικής διεύθυνσης, για προσφορά ψηλότερων επιτοκίων, είναι ολοένα και πιο τακτικές.

«Υπάρχει σταθεροποίηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Τρ. Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά ανανέωση γραμματίων κοντά στο μάξιμουμ επιτόκιο».

Οι ελπίδες ότι το 2012 θα σηματοδοτούσε τη σταδιακή μείωση του κόστους χρήματος διαψεύδονται.

«Η κατάσταση παραμένει στάσιμη», σημείωσε στη StockWatch ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Λαϊκής Τράπεζας, Γιώργος Μαρκίδης.

Τα προβλήματα στις τράπεζες έχουν ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των καταθετών που προσπαθούν να κερδίσουν το κάτι παραπάνω.

Χωρίς νέες πηγές άντλησης ρευστότητας και χωρίς αλλαγή των δεδομένων που υπάρχουν στην αγορά, η τάση παραμένει ανοδική.

«Η τάση των καταθετικών επιτοκίων τους τελευταίους δύο μήνες είναι αυξητική λόγω της έλλειψης άλλων πηγών άντλησης ρευστότητας», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Ιδιωτών της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Καραγιώργης.

Οι τραπεζίτες και οι συνεργατιστές προβληματίζονται για το κόστος χρήματος και ζητούν ρυθμίσεις για διαφοροποίηση της κατάστασης.

«Δεν μπορείς να δίνεις επιτόκια 5,25, 5,50% μέχρι και 6%», δηλώνει ο διευθυντής της ΣΠΕ Στροβόλου, Δημητράκης Σταύρου.

«Οι τάσεις είναι ανοδικές», προσθέτει.

«Αυτοί που έπρεπε να εποπτεύουν δεν τα βλέπουν;», διερωτάται. «Λογικά πρέπει να παρέμβουν η Κεντρική Τράπεζα και ο Έφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης για το θέμα των ψηλών επιτοκίων».

Τις ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το επιτόκιο στην Κύπρο για άντληση καταθέσεων ανήλθε τον Ιανουάριο του 2012 στο 4,28%, στο πιο ψηλό επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών.

Παρά την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, οι τάσεις είναι πολύ πιο ήπιες από αυτές στην Ελλάδα όπου τα επιτόκια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση λόγω της κρίσης.

Το αντίστοιχο επιτόκιο στην Ελλάδα αναρριχήθηκε στο 4,79%.

Της Γεωργίας Χαννή