You are here

Μάχη ρευστότητας στα ταμεία τραπεζών

19/01/2012 07:04
Σε αμυντικούς ελιγμούς για διατήρηση της ρευστότητας τους επιδίδονται τις πρώτες βδομάδες του 2012 οι τράπεζες ενόψει των φετινών προκλήσεων.

Η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας αλλά και οι επιδράσεις της ελληνικής κρίσης στο κόστος χρήματος, ενισχύουν τις πιέσεις στα τραπεζικά ταμεία, που καλούνται να αποτρέψουν εκροές υφιστάμενων καταθέσεων και να κερδίσουν νέες.

Η τελευταία τηλεφωνική έρευνα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δείχνει την ανοδική πορεία των επιτοκίων και αναδεικνύει τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθούν τα τραπεζικά επιτελεία για διατήρηση της ρευστότητας τους.

Για γραμμάτια €100 χιλ. οι τράπεζες προσφέρουν πλέον επιτόκιο που πλησιάζει το 5%, πριν τη διαπραγμάτευση.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο «κλείδωμα» ετήσιων γραμματίων ή ακόμα και τρίχρονων.

Τα καταθετικά προϊόντα των τραπεζών προσφέρουν σκαλωτή αύξηση των καταθετικών επιτοκίων αναλόγως διάρκειας, και κάποιες τράπεζες προσφέρουν σημαντικό επιτοκιακό «premium» για μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας γραμμάτια.

Οι πιέσεις στις καταθέσεις είναι πάντως σημαντικές, αφού σε λίγους μήνες έχουν εκρεύσει από το σύστημα €3,8 δισ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η στάθμη των καταθέσεων μειώθηκε το Νοέμβριο στα €69,1 δισ. από €72,8 δισ. που ήταν το Μάιο και €69,9 δισ. το Δεκέμβριο του 2010.

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ασκεί πιέσεις στα καταθετικά αποθέματα των κατοίκων Κύπρου.

Παράλληλα, η διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα και οι απανωτές υποβαθμίσεις των ξένων οίκων έχουν διαφοροποιήσει τη στάση των ξένων καταθετών.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τραπεζικών επιτελείων είναι η δραματική αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα, που τις τελευταίες βδομάδες έχει φθάσει το 7% για ετήσια γραμμάτια.

Προς το παρόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιέσεις από την Ελλάδα είναι ελεγχόμενες.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ (βλέπε γράφημα), τα επιτόκια στην Κύπρο αυξάνονται, αλλά με σχετικά βραδείς ρυθμούς και βρίσκονται σε κατώτερα επίπεδα από ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, λόγω της κατάστασης της οικονομίας δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των επιτοκίων παρά τις μεγάλες πιέσεις που υπάρχουν. Το κόστος άντλησης καταθέσεων αναμένεται να παραμείνει σε σχετικά ψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας τα δανειστικά επιτόκια και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

«Υπάρχει μια σταθεροποίηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Τρ. Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ.

«Ελπίζουμε η ανάγκη για άντληση ρευστότητας να μην οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Της Γεωργίας Χαννή