You are here

Μεγάλοι χαμένοι οι καταθέτες

22/01/2015 07:22
Οι αποταμιευτές ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της προηγούμενης κίνησης της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα καταθετικά επιτόκια, χωρίς να επέλθει η ανάλογη μείωση στα δανειστικά επιτόκια.

Στοιχεία που παρουσιάζει η StockWatch δείχνουν ότι το μέτρο που εφάρμοσε η Κεντρική το 2013 για επιβολή κεφαλαιακού πέναλτι στις τράπεζες που διατηρούν ψηλά το επιτόκιο καταθέσεων, οδήγησε σε άμεση μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Η μείωση στα δανειστικά επιτόκια ήταν πιο αργή και μικρή, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να επωφεληθούν από την παρέμβαση της ΚΤ με ψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια.

Η διοικητής της ΚΤ δήλωσε την Τρίτη στη βουλή ότι το ΔΣ ΚΤ θα επιχειρήσει μείωση των δανειστικών επιτοκίων με μείωση των καταθετικών, σε συνδυασμό με την επιβολή πέναλτι στις τράπεζες ώστε να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η πρακτική της μείωσης όμως των καταθετικών επιτοκίων δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα την τελευταία διετία, κάτι που γνωρίζουν οι τεχνοκράτες της ΚΤ, οι οποίοι προσπάθησαν χθες να «μαζέψουν» τις αισιόδοξες δηλώσεις της κ. Γιωρκάτζη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μετά την εγκύκλιο της ΚΤ, τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν απότομα στο 2,5% τον Μάιο του 2013 από 3,67% τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα σταθεροποιήθηκαν σε επίπεδα 2%-2,5%.

Τα καταθετικά επιτόκια παρουσιάζουν μείωση 1,08% από τον Απρίλιο του 2014.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται, όμως, λόγω της σταδιακής άρσης των περιορισμών στη διακίνηση χρημάτων και του αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών.

Οι εν λόγω περιορισμοί δεν έχουν αρθεί πλήρως, με αποτέλεσμα οι καταθέτες που θα «τιμωρηθούν» με χαμηλότερα επιτόκια, να μην έχουν σήμερα πλήρως την επιλογή μεταφοράς των χρημάτων τους εκτός Κύπρου. Η μεταφορά χρημάτων σε άλλες χώρες συνεπάγεται απώλεια επιτοκιακών εσόδων, καθώς τα επιτόκια σε χώρες όπως η Γερμανία βρίσκονται σε επίπεδα κοντά στο 0,5%.

Όσον αφορά τα δανειστικά επιτόκια, η μείωση ακολούθησε με κάποια χρονική υστέρηση και όχι με τον ίδιο ρυθμό, αυξάνοντας το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών. Τη χρονική υστέρηση σημείωσε χθες έμμεσα και ανώτερος διευθυντής της ΚΤ, που προσπάθησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις της κ. Γιωρκάτζη.

Τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων παρουσιάζουν μείωση 0,67% από τον Απρίλιο του 2013 και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μείωση 0,85%.

Το περιθώριο των τραπεζών στα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε κατά 0,41 μονάδες βάσης και των στεγαστικών κατά 0,23 μονάδες βάσης, δίνοντας στις τράπεζες σημαντικό όφελος σε βάρος των καταθετών.

Της Γεωργίας Χαννή