You are here

Μεγαλώνουν οι πιέσεις στα καταθετικά επιτόκια

17/02/2012 08:22
Σε ακήρυχτο πόλεμο προσέλκυσης καταθέσεων έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το τελευταίο διάστημα, λανσάροντας νέα καταθετικά προϊόντα με ψηλά επιτόκια.

Η ανοδική κούρσα των καταθετικών επιτοκίων συνεχίζεται ασταμάτητα το 2012, προκαλώντας ανησυχία στους τραπεζίτες ότι το αυξημένο κόστος χρήματος θα μεταφερθεί στους δανειζόμενους, πλήττοντας τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Τις τελευταίες βδομάδες οι τράπεζες βομβαρδίζουν τους πελάτες τους με καταχωρήσεις για νέα καταθετικά προϊόντα, που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τη προσφορά ψηλότερων επιτοκίων.

Τα καταθετικά προϊόντα που σχεδιάζουν τα τραπεζικά επιτελεία προσφέρουν επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ 4,5% και 5%, πριν τη διαπραγμάτευση.

Τα καταθετικά πακέτα των τραπεζών προσφέρουν ευκολότερη «έξοδο» στους καταθέτες, χωρίς επιβαρύνσεις. Οι τράπεζες επιχειρούν επίσης να κλειδώσουν καταθέσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τα δύο χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν τις τάσεις που δημιουργούνται στην καταθετική αγορά.

Το τελευταίο εξάμηνο τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης, σπρώχνοντας προς τα πάνω τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά δανειστικά επιτόκια, που είναι ήδη τα ψηλότερα της ευρωζώνης.

Η τάση είναι ανοδική αφού οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγαλώνουν. Το 2011 οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις €638 εκ. και έδωσαν νέα δάνεια €7 δισ.

Οι πιέσεις εντείνονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

«Ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι έντονος και υπάρχει σταθεροποίηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα με αύξηση ωστόσο του μέσου όρου των επιτοκίων», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Τρ. Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ.

Κάποιοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτής της ανοδικής κούρσας των επιτοκίων στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω της επίδρασης τους στο κόστος δανεισμού.

«Τα καταθετικά επιτόκια ακολουθούν ανοδική τάση και κανένας δεν συγκινείται για να κρατηθούν χαμηλά», ανέφερε στη StockWatch, ο διευθυντής της ΣΠΕ Στροβόλου, Δημητράκης Σταύρου.

«Ο ανταγωνισμός ανεβαίνει και αντιλαμβάνεστε εάν συνεχιστεί που θα οδηγηθούν τα πράγματα και ποιος θα πληρώσει τη νύφη», υποστήριξε με έντονο ύφος ο κ. Σταύρου.

«Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των δανειστικών επιτοκίων», τόνισε και διερωτήθηκε εάν «με την έκρηξη της ανεργίας και τη μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων των νοικοκυριών, θα συμβεί ότι συνέβη και το 2008;».

Της Γεωργίας Χαννή