You are here

Μειώθηκαν τα επιτόκια τον Απρίλιο

06/06/2023 11:51

Μείωση στα επιτόκια των δανείων και καταθέσεων, καταδεικνύουν νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, με μήνα αναφοράς τον Απρίλιο.

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 4,85%, σε σύγκριση με 5,05% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας μειώθηκε στο 4,45%, σε σύγκριση με 4,67% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε μείωση στο 5,31%, σε σύγκριση με 5,60% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε αύξηση στο 5,41%, σε σύγκριση με 5,29% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η ΚΤ προχώρησε σε συστάσεις προς τους δανειολήπτες για τις αυξομειώσεις των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ανοδική τάση των επιτοκίων που επικρατεί διεθνώς τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προτρέπει το κοινό όπως:

-Προτού επιλέξει το είδος του δανειστικού επιτοκίου (κυμαινόμενο ή σταθερό), να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ύψος των επιτοκίων δεν παραμένει στατικό αλλά αυξομειώνεται. Ως εκ τούτου, οφείλουν να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειες των διαθέσιμων επιλογών και ιδιαίτερα σε ποιο σημείο του κύκλου ανόδου/καθόδου επιτοκίων ενδεχομένως να κλειδώσουν το δάνειό τους, ειδικά σε περίπτωση που σκέφτονται δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

-Μελετά προσεκτικά τις συμβάσεις δανείων που τίθενται ενώπιον τους και να αξιολογούν και να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το ύψος της μηνιαίας δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου και τυχόν χρεώσεις πρόωρης αποπληρωμής και μεταβολής του τύπου του επιτοκίου.

-Αναζητά σαφείς και επαρκείς επεξηγήσεις για όλα τα πιο πάνω από τα πιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται, συμπεριλαμβανομένου και υπολογισμό του συνολικού πληρωτέου ποσού σε τόκους κάτω από διάφορα σενάρια.

«Τα επιτόκια αυξομειώνονται ανάλογα με τις μακροοικονομικές συνθήκες που κατά καιρούς επικρατούν. Για αυτό οι αποφάσεις των δανειοληπτών για τα χαρακτηριστικά κάποιας δανειακής σύμβασης πρέπει να λαμβάνονται μετά από έρευνα, ανάλυση και προβληματισμό», τονίζει.

Μείωση και στα καταθετικά

Μειωμένα είναι και τα καταθετικά επιτόκια.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση στο 0,41%, σε σύγκριση με 0,47% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 0,73%, σε σύγκριση με 1,12% τον προηγούμενο μήνα.

Της Γεωργίας Χαννή