You are here

Μοχλός ΚΤ για αναδιαρθρώσεις και επιτόκια

20/01/2015 11:44
Μοχλό πίεσης στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα βάλει η κεντρική τράπεζα με στόχο να αυξηθεί ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων των δανείων.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών η διοικητής της ΚΤ προανήγγειλε μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως χθες το ΔΣ της ΚΤ αποφάσισε να προβεί σε ενέργειες για μείωση των δανειστικών επιτοκίων με στόχο οι αναδιαρθρώσεις των δανείων να γίνονται με μειωμένα επιτόκια, επισημαίνοντας πως σε 15 ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις.

Είπε επίσης πως θα συνδέσουν τους στόχους των τραπεζών που θα θέσει η ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις δανείων με τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας.

Πρέπει, σημείωσε, να πονούν οι τράπεζες όταν δεν κάνουν αναδιαρθρώσεις.

Τα μέτρα, είπε που επεξεργάζεται η ΚΤ, είναι για να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η ΚΤ αποφάσισε χθες να γίνουν ενέργειες για μείωση των καταθετικών επιτοκίων, με στόχο να μεταφερθεί η μείωση και στα δανειστικά επιτόκια.

Κάτι ανάλογο έγινε τον Απρίλιο του 2013, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα καταθετικά επιτόκια, σε επίπεδα κοντά στο 3%, και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα δανειστικά.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε πως γίνονται αναδιαρθρώσεις αλλά όχι στο ρυθμό που επιθυμεί η ΚΤ.

Η διοικητής της ΚΤ σημείωσε πως η εποπτική αρχή δεν επιθυμεί οι τράπεζες να κάνουν γρήγορες αναδιαρθρώσεις αλλά να κάνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Υπέδειξε παράλληλα πως οι τράπεζες δεν επιδιώκουν τις εκποιήσεις αφού δεν συμφέρει στις τράπεζες να κατακλυστούν με ακίνητα.

Είπε επίσης πως εάν πωληθούν μαζικά τα ακίνητα οι τράπεζες θα πάρουν μειωμένα ποσά.

Δεν αποδέχονται απαλλαγή εγγυητών

Πάντως τόσο η διοικητής της ΚΤ όσο και ο υπουργός οικονομικών ανέφεραν πως δεν θα δεχθούν απαλλαγή των εγγυητών.

Ο υπουργός Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως δίνεται η εικόνα ότι επειδή υπάρχουν εξασφαλίσεις μπορεί να γίνουν διαγραφές δανείων και προσωπικών εξασφαλίσεων, τονίζοντας πως εάν θα γίνει αυτό θα οδηγηθούν με μαθητική ακρίβεια στον φορολογούμενο, στους μετόχους και τους καταθέτες.

«Εάν δεν εξοφληθούν», είπε, «δάνεια και εγγυήσεις, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στους φορολογούμενους, καταθέτες και μετόχους».

Από την πλευρά της η διοικητής της ΚΤ σημείωσε πως οι εγγυήσεις είναι πρόσθετες εξασφαλίσεις και συμβάλουν στην υγεία των τραπεζών.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως τα δάνεια είναι ύψους €60 δισ., προσθέτοντας πως από το 2005 μέχρι το 2008 αυξήθηκε ο συνολικός δανεισμός.

Το πρόβλημα, σημείωσε, ήταν πανευρωπαϊκό λόγω της χαλαρής εποπτείας, τονίζοντας πως το 25% των τραπεζών στην Ευρώπη δέχθηκε κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η πανευρωπαϊκή στήριξη ήταν 5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως στην Κύπρο η ζημία ήταν ανυπολόγιστη.

Είπε ταυτόχρονο πως κρατική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ήταν 18% του ΑΕΠ και εάν στηριζόταν και η Τράπεζα Κύπρου θα ήταν 22% του ΑΕΠ.

«Επειδή», είπε, «αυτοί που πήραν δάνεια και δεν τα εξοφλούσαν και οι αξίες υποθηκών μειώθηκαν έχασαν λεφτά οι μέτοχοι, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι καταθέτες».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως μετά το κούρεμα των καταθέσεων οι εποπτικοί έλεγχοι στις τράπεζες είναι πιο αυστηροί, τονίζοντας πως οι καταθέσεις είναι ύψους €47 δισ. και τα δάνεια €60 δισ. από τα οποία το 50% είναι NPLs.

Ο υπουργός ανέφερε πως για δώσουν δάνεια οι τράπεζες πρέπει πριν να εισπράξουν.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου