You are here

Νέα μείωση στα καταθετικά επιτόκια

13/08/2015 07:34
Σε νέα μείωση των καταθετικών επιτοκίων προχωρεί ο συνεργατισμός, αξιοποιώντας τις ρευστοτικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω της χαμηλής ζήτησης για δάνεια.

Σε εσωτερική εγκύκλιο που στάλθηκε χθες στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, δημοσιοποιείται η απόφαση για μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης για όλες τις κατηγορίες με ισχύ από 10 Αυγούστου 2015.

Το επιτόκιο που δίνεται αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατάθεσης και το ποσό της κατάθεσης.

Για καταθέσεις μέχρι €50 χιλ. το επιτόκιο για κατάθεση ενός μήνα ανέρχεται στο 0,5% και φθάνει το 1,3% για ετήσιο γραμμάτιο. Για καταθέσεις πέραν των €200 χιλ. το μέγιστο επιτόκιο που δίνεται είναι 1,8%.

Οι γραμματείς των συνεργατικών έχουν δικαίωμα να κάνουν μικρές διαφοροποιήσεις στα πιο πάνω επιτόκια.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στρατηγικής και επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννος Σταυρινίδης, συνδέει τη μείωση με την ικανοποιητική ρευστότητα του συνεργατισμού και την ανάγκη σύγκλισης των κυπριακών επιτοκίων με τα ευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο ανήλθαν τον Ιούνιο του 2015 στο 1,66% από 1,65% τον Μάιο και 2,56% τον Ιούνιο του 2014.

Από τον Φεβρουάριο του 2015, μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων, παρουσιάζεται μείωση 64 ποσοστιαίων μονάδων στα καταθετικά επιτόκια.

Οι καταθέσεις του συνεργατισμού ανήλθαν το 2014 στα €12,4 δισ. με συνολικό μερίδιο αγοράς 26,9%.

Οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώθηκαν στα €46,1 δισ. το περασμένο έτος.

Η μείωση στα καταθετικά επιτόκια είναι ταχύτερη από τη μείωση στα δανειστικά επιτόκια τα οποία παραμένουν τα ψηλότερα στην ευρωζώνη.

Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους και οι υπόλοιπες τράπεζες, χωρίς προς το παρόν να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για δάνεια.

Της Γεωργίας Χαννή