You are here

Oι τράπεζες αξιώνουν μελέτη για τα επιτόκια

24/09/2013 14:06
Πριν από την οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση πρέπει να μελετηθούν σφαιρικά όλες οι τυχόν επιπτώσεις, ώστε η αναγκαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων να μην αποδειχθεί καταστροφική για τις τράπεζες και τελικά για την οικονομία, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του συνδέσμου τραπεζών Κύπρου.

Προσθέτει ότι η μείωση των επιτοκίων και η ανακούφιση των δανειοληπτών η οποία επιδιώκεται από την πολιτεία, είναι επιθυμητή και από τις τράπεζες αφού εξυπηρετεί την οικονομία.

Υπενθυμίζει ότι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2013, η οποία εξετάζοντας εισήγηση για έμμεση ρύθμιση του ύψους των επιτοκίων συνιστά διενέργεια ολοκληρωμένης αξιολόγησης των επιπτώσεων του προτεινόμενου μέτρου, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το δημόσιο όφελος που θα προκύψει θα αντισταθμίσει τις τυχόν δυσμενείς συνέπειες για τις τράπεζες, τους πελάτες τους και την οικονομία, δεδομένων μάλιστα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι τα δανειστικά επιτόκια αντικατοπτρίζουν το ρίσκο έκαστου δανειολήπτη. Κατά την παραχώρηση ενός δανείου, η τράπεζα αξιολογεί το αξιόχρεο του δανειολήπτη, τις οικονομικές συνθήκες τη δεδομένη στιγμή καθώς και τον κίνδυνο που η ίδια αναλαμβάνει, ώστε να τιμολογήσει το δάνειο και συνεπώς να καθορίσει το επιτόκιο. «Χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που επιβάλλουν τα δεδομένα σημαίνει και υποτιμολόγηση του ρίσκου. Αυτό επηρεάζει κυρίως τους νέους δανειολήπτες, με κίνδυνο να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελμάτωσης της αγοράς».

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου θα τοποθετηθεί επί της όποιας συγκεκριμένης πρότασης αφού αυτή διαμορφωθεί και κυκλοφορήσει επίσημα. Τονίζεται η ανάγκη διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.