You are here

Ομήρου: Μείωση φόρου επί των τόκων στο 12,5%

04/02/2015 12:08
Mείωση του φόρου επί των τόκων εισπρακτέων από 30% σε 12,5% ώστε να δοθεί η δυνατότητα μείωσης των καταθετικών επιτοκίων και κατ’ επέκταση των δανειστικών, προτείνει ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Με σημερινή δήλωση του ο πρόεδρος της βουλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίσπευση των αναδιαρθρώσεων και της παραχώρησης νέων χορηγήσεων μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και διαχωρισμού των δανείων ανάλογα με το ποσό και το είδος τους.

Επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανακάμψει το 2015.

Πρόβλημα ιδιωτικού χρέους

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κύπρος παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα ιδιωτικού χρέους, με το συνολικό ποσό να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας.

Κακές πρακτικές του παρελθόντος, είπε, οδήγησαν σε αλόγιστη πιστωτική επέκταση με αποτέλεσμα, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις, να είναι υπερδανεισμένα.

Μείωση του κόστους χρήματος

Αποτελεί άμεση ανάγκη η μείωση του κόστους του χρήματος ώστε να δοθούν ανάσες στους δανειολήπτες, υπέδειξε ο πρόεδρος της βουλής.

Επεσήμανε ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα χορηγούν δάνεια μέσα από τα κεφάλαια που αντλούν ως καταθέσεις, αρά τα δανειστικά επιτόκια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα καταθετικά. Το υψηλό ποσοστό φορολόγησης των τόκων εισπρακτέων αποτελεί έναν από τους παράγοντες που διατηρούν τα καταθετικά επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται η μείωση του φόρου επί των τόκων εισπρακτέων από 30% σε 12,5%».

Σε τέτοια εξέλιξη, τόνισε, θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, εφόσον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει αύξηση των καταθέσεων και η τάση κατάθεσης χρημάτων για μεγαλύτερη διάρκεια.

Θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες να χειριστούν τα θέματα ρευστότητας.

Θα μειωθεί το διοικητικό κόστος στο ΤΕΠ όπου πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες εάν οι τόκοι εισπρακτέοι για μια εταιρεία φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο ή την έκτατη εισφορά.

Αναδιάρθρωση δανείων

Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι το πρόβλημα των NPLs θα επιλυθεί οριστικά όταν η κυπριακή οικονομία παρουσιάσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπάρξει ροή φρέσκου χρήματος μέσω επενδύσεων στη χώρα.

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που αναφέρεται στις αναδιαρθρώσεις και τη χορήγηση νέων δανείων απαιτεί την ίδια διαδικασία και τα ίδια υποστηρικτικά ανεξαρτήτως του ύψους του δανείου.

Θα πρέπει να υπάρξει απλουστευμένη διαδικασία για δάνεια μέχρι ενός ποσού, με τα πλείστα στοιχεία να αντλούνται από τα συστήματα Αίαντας και Άρτεμις.

Ο πρόεδρος της βουλής υπέδειξε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξέταση διαχωρισμού ενός δανείου στο μέρος που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που ο δανειολήπτης αδυνατεί να αποπληρώσει.

Τo δεύτερο μέρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε πληρωμή δια μιας σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (balloon payment).

Εισηγείται επίσης τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χρηματοδότηση της θα μπορούσε να προέλθει από τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό ή μέσω άλλων μηχανισμών του ESM και της ΕΚΤ.

Πρόβλημα με εγγυητές

Σε ότι αφορά το πρόβλημα με τους εγγυητές, τόνισε ότι «δεν εξετάζουμε οριζόντια απαλλαγή των εγγυητών, αλλά αν μεταφερθεί όλο το βάρος των πρωτοοφειλετών στους εγγυητές, τότε και οι ίδιοι οι εγγυητές θα προχωρούν σε πτωχεύσεις».

Ενίσχυση πολιτικών ανάπτυξης

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, ο πρόεδρος της βουλής σημείωσε ότι «αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ η ενεργοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο για ενίσχυση της ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να συντονιστούν ώστε να ζητήσουν την άμεση ενεργοποίηση του».