You are here

Πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών

10/08/2021 07:22

Πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια δέχονται οι τράπεζες λόγω της διατήρησης των επιτοκίων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αναφέρει στη StockWatch ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση διεθνώς για τα χαμηλά επιτόκια.

«Τα επιτόκια από Κεντρικές Τράπεζες μένουν χαμηλά όταν οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση για να βοηθήσουν την οικονομία. Πρόσφατα όμως έχει αναδειχθεί ότι πολλοί οργανισμοί, και ειδικά οι τράπεζες, μπορεί να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, ακριβώς επειδή υπάρχει πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια τους όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αυτό μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε μακροοικονομική/χρηματοοικονομική αστάθεια και να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία αργότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επισημαίνει, μπορεί να αναγκαστούν οι τράπεζες να βάλουν αρνητικά επιτόκια στους μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς.

«Φυσικά αυτές οι τάσεις σύντομα μπορούν να αλλάξουν καθώς υπάρχουν σημάδια για αύξηση στον πληθωρισμό σε πολλές οικονομίες. Αν η τάση αποδειχθεί λιγότερο παροδική από ότι πολλοί/πολλές αναλυτές πιστεύουν, τότε τα επιτόκια θα αυξηθούν διεθνώς (πρωτίστως πρέπει να προσέχουμε τι θα συμβεί στην Αμερική και τι αποφάσεις θα πάρει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα) και θα υπάρξουν ξαφνικά άλλου είδους προβλήματα να διαχειριστούν και οι τράπεζες αλλά και τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά σε πολλές χώρες του κόσμου», αναφέρει.

Εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει στην Ευρωζώνη σύντομα, άρα προς το παρόν οι Κυπριακές τράπεζες θα έχουν περισσότερο να ανησυχούν για την πίεση στα επιτοκιακά τους περιθώρια καθώς στα νοικοκυριά δεν αρέσει καθόλου η ιδέα αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

«Γενικά όμως υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για αυτά τα δύο σημεία (πιθανή αύξηση πληθωρισμού και διάρκεια χαμηλών επιτοκίων) από ότι αφήνουν να νοηθεί διάφορες αναλύσεις», επισημαίνει.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, οι δανειολήπτες ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια περιορίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης αναφέρει ότι όταν τα επιτόκια πλησιάζουν κοντά στο μηδέν, αρχίζει να συμπιέζεται το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών με αποτέλεσμα να πλήττεται η κερδοφορία τους.

«Οι τράπεζες προσπαθούν να μετατοπίσουν αυτό το γεγονός στους καταθέτες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπήρχαν περιπτώσεις που σε άλλες χώρες έγιναν αρνητικά και τα δανειστικά επιτόκια», αναφέρει.

Ο πρώην τραπεζίτης Μάριος Σαββίδης αναφέρει ότι γενικά στις τράπεζες δεν συμφέρουν τα χαμηλά επιτόκια.

«Μπορεί τα περιθώρια να παραμένουν τα ίδια, αλλά δεν κερδίζουν πάνω στην πλεονάζουσα ρευστότητα που έχουν», σημειώνει.

«Όμως δεν είναι απόλυτο. Τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν τους δανειζόμενους και περιορίζουν τα νέα ΜΕΧ», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή