You are here

Προσανατολίζονται σε αρνητικά επιτόκια οι τράπεζες

21/07/2021 14:01

Στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε ιδιώτες πελάτες προσανατολίζονται οι τράπεζες, πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες καταθέσεις επιχειρήσεων.

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στη StockWatch ότι παρόλο που δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω της συσσώρευσης υπερβάλλουσας ρευστότητας και της χρέωσης των καταθέσεων από την ΕΚΤ.

Στο εξωτερικό, τράπεζες ζητούν από νέους πελάτες να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια 0,5%.

Τα στελέχη επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ προχωρεί σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια να στρέψει τις επενδύσεις σε άλλους τομείς για τόνωση της οικονομίας θεωρώντας «άχρηστο» περιουσιακό στοιχείο τις καταθέσεις.

«Παρόλο που δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε ιδιώτες, αυτό πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτο στο μέλλον», ανέφερε στη StockWatch στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις ανέρχονται σε €48,7 δισ. και τα δάνεια στα €31,3 δισ. με το πλεόνασμα ρευστότητας να φθάνει τα €17,4 δισ.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε το Μάιο αμετάβλητο στο 0,07%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 0,04%, σε σύγκριση με 0,09% τον προηγούμενο μήνα.

Της Γεωργίας Χαννή