You are here

Σήμα ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

11/03/2022 07:13

Σήμα για αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους, εντοπίζουν οικονομολόγοι στη χθεσινή ανακοίνωση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται από ελαστικότητα και έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σημειώνοντας ότι οποιεσδήποτε προσαρμογές στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του APP (Αsset Purchase Program) και θα είναι σταδιακές. 

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα αγορών για το APP θα ανέλθουν σε €40 δισ. τον Απρίλιο, €30 δισ. το Μάιο και €20 δισ. τον Ιούνιο, ενώ το ύψος των καθαρών αγορών για το τρίτο τρίμηνο θα εξαρτάται από τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τερματισμό των αγορών το τρίτο τρίμηνο.

«Η πορεία για τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσει να καθορίζεται από τις μελλοντικές κατευθύνσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και από τη στρατηγική του δέσμευση να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα», τόνισε η ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του 2022, επιφέροντας παροδικά κέρδη για το ευρώ, τα οποία στην πορεία εξανεμίστηκαν με το ευρωπαϊκό νόμισμα να σημειώνει πτώση.

Αναμενόμενες οι κινήσεις ΕΚΤ

Ο διευθυντής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι η ΕΚΤ έκανε το αναμενόμενο.

«Κράτησε τα επιτόκια της στα ίδια επίπεδα, ανακοίνωσε το τέλος του Πανδημικού Έκτακτου Προγράμματος Αγορών και τη συνέχιση των αγορών κάτω από το κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα συνεχιστεί αναλόγως των εξελίξεων σε σχέση με την πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις».

Τονίζει ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ στο βασικό σενάριο, βλέπουν οριακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, πληθωρισμό γύρω στο 5% το 2022 και υποχώρηση του από το 2023 και μετά.

Ο κ. Τιρκίδης εκτιμά ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει ελαστική ως προς τις εξελίξεις χωρίς να αποκλείεται η συνέχιση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του 2022, αν οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο το επιβάλλουν.

Προσωρινές οι αποφάσεις

Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής θεωρεί την παράταση της στάσης αναμονής σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων αναμενόμενη.

«Από την άλλη, θεωρώ την επιτάχυνση της εξόδου από την αγορά ομολόγων ως μη αναμενόμενη, αλλά ενδεχομένως επιβαλλόμενη με σκοπό να διατηρηθεί μια ισορροπία σε ένα αρκούντως θολό τοπίο», αναφέρει.

Όπως εκτιμά, «παραμένουν αμφότερες οι αποφάσεις, θεωρώ, προσωρινές και ενδεχομένως να απαιτηθεί να αλλάξουν ανάλογα με το εύρος και τη διάρκεια των συγκρούσεων αλλά και των κυρώσεων ή αντιμέτρων που παραμένουν στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης Ρωσικής εισβολής.

«Οι Ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα, τόσο από τον πληθωρισμό που ήδη είναι στο τριπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ, όσο και από υφεσιακές πιέσεις», επισημαίνει.

«Στο ακραίο σενάριο, οι οικονομίες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα σοκ στασιμοπληθωρισμού. Και ο ρόλος της ΕΚΤ είναι πολύ κρίσιμος στη διαδικασία αποφυγής ανάλογου σεναρίου», τονίζει.

Ενδείξεις αύξησης επιτοκίων από Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με το λειτουργό συναλλάγματος και κεφαλαιαγορών της Τράπεζας Κύπρου Τεύκρο Παπά, «υπάρχουν ενδείξεις στην ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ίσως και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

«Αυτό φυσικά, πάντα με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώνονται», σημειώνει, προσθέτοντας ότι πρόκειται για
«μια αρκετά ‘επιθετική’ ρητορική».

«Το ότι το Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP) θα μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες (€40 δισ. τον Απρίλιο, €30 δισ. το Μάιο και €20 δισ. τον Ιούνιο), δείχνει ότι οι πληθωριστικές τάσεις που ενισχύονται σημαντικά μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη από τα μέλη της ΕΚΤ», τονίζει.

Ανοδικά οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό, κινδύνους

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε χθες ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει «σημαντικά» τους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα», είπε στους δημοσιογράφους, προειδοποιώντας ότι οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα μπορούσαν να περιορίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Πληθωρισμός στο 5,1% το 2022

Για τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι συνεχίζει να ξεπερνά τις εκτιμήσεις λόγω του υψηλού κόστους στην ενέργεια.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις απέχουν σημαντικά από τις προηγούμενες που είχαν διαψευστεί, προκαλώντας αμφισβήτηση.

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είναι πλέον ανοδικά αναθεωρημένο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτιμάται στο 5,1% το 2022 και 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024.

Το Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 3,2% το 2022, και 1,8% το 2023 και 2024.

Της Γεωργίας Χαννή