You are here

Στα σκαριά η κίνηση ΚΤ για επιτόκια

28/01/2015 07:15
Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η μελέτη τεχνοκρατικής ομάδας της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Η μελέτη αναμένεται να τεθεί ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤ που θα συνέλθει τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με στόχο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Όπως έχει δηλώσει στη βουλή η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η βασική ρύθμιση που μελετάται είναι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, κάτι που έκανε η ΚΤ και τον Απρίλιο του 2013.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, το ΔΣ της ΚΤ θα επιχειρήσει να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ολόκληρο το όφελος να μετακυλιστεί στους δανειολήπτες με μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η προηγούμενη παρέμβαση της ΚΤ στα επιτόκια οδήγησε σε απότομη και μεγάλη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και σε σταδιακή και μικρότερη μείωση των δανειστικών.

Τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια των κυπριακών τραπεζών είναι τα ψηλότερα στο ευρωσύστημα, δυσχεραίνοντας τη βιωσιμότητα δανείων που έχουν δοθεί και καθιστώντας πιο δύσκολη τη λήψη νέων δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μια παράμετρος των σεναρίων που εξετάζονται είναι η διασύνδεση του κεφαλαιακού πέναλτι που θα επιβάλλεται στις τράπεζες σε περίπτωση προσφοράς υψηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, με το ρυθμό αναδιάρθρωσης δανείων.

Η διασύνδεση των επιτοκίων με τις αναδιαρθρώσεις εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την εξέταση αιτημάτων για διαφοροποίηση των όρων δανεισμού.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν αναδιαρθρώσει μόνο το 12% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας €28 δισ. που έχουν στα βιβλία τους. Σε πολλές περιπτώσεις η αναδιάρθρωση δανείων είναι αδύνατη γιατί τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά δεν είναι βιώσιμα.

Στις παραμέτρους που θα αξιολογήσει η ΚΤ θα είναι και η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο κόστος δανεισμού του κράτους, και κατ’ επέκταση στα δανειστικά επιτόκια.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να φανούν οι επιδράσεις της νέας πολιτικής της ΕΚΤ, στη δευτερογενή αγορά άρχισαν να δημιουργούνται συνθήκες μείωσης των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων.