You are here

Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στη Λευκωσία εν μέσω σοβαρών εξελίξεων

06/09/2022 07:14

Με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του, εκτιμάται ότι θα συνέλθει το ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, στις 5 ερχόμενου Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της εποπτικής αρχής, με βάση τη νέα διαδικασία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να διοργανώνεται, επί εθελοντικής βάσης, μία συνεδρίαση κάθε έξι μήνες εκτός Φρανκφούρτης.

Η Κύπρος, είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωζώνης που έχει επιλεγεί από το ΔΣ της ΕΚΤ να φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του ΔΣ, βάσει της νέας πρακτικής.

Σχετικό αίτημα προς το ΔΣ της εποπτικής αρχής, είχε υποβάλει ο Κωνσταντίνος Ηρόδοτου, διοικητής της ΚΤ, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Σημειώνεται ότι, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επισκεφθεί την Κύπρο στις 30 περασμένου Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του Κ. Ηροδότου

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, θα γίνει στα γραφεία της ΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, θα συμμετέχουν και οι 19 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του Ευρώ, περιλαμβανομένων και των έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της εποπτικής αρχής.

Φορείς της αγοράς, που μίλησαν στη StockWatch, ανέφεραν ότι η συγκυρία των εξελίξεων δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι θα βρεθεί στη Λευκωσία για δύο μέρες, η χρηματοπιστωτική ελίτ της Ευρώπης.

Εξέφρασαν την άποψη ότι, αυτό προσδίδει εν μέρει, κύρος στην εγχώρια εποπτική αρχή και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και το ρόλο που διαδραματίζει εντός των διοικητικών πραγμάτων της ΕΚΤ.

Δεν έγινε γνωστό, εάν μετά το πέρας της προγραμματιζόμενης συνεδρίασης στη Λευκωσία, θα γίνουν δηλώσεις.

Είθισται, η ΕΚΤ να εκδίδει, μετά το πέρας των συνεδριάσεων της, σύντομη ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, η εκ περιτροπής ετήσια συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, εκτός Φρανκφούρτης, συνεχίζει να ισχύει, ως εκ των παλαιότερων θεσμών από τη σύστασή της.

Σύμφωνα με τη θεσμική αυτή διαδικασία, κάθε 19 χρόνια ένα κράτος μέλος της εποπτικής αρχής φιλοξενεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Στον απόηχο σημαντικών ίσως εξελίξεων

Το ΔΣ της ΕΚΤ, είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ και η προγραμματιζόμενη συνεδρίασή του στη Λευκωσία, αναμένεται να γίνει στον απόηχο σημαντικών εξελίξεων, μεταξύ των οποίων και η επικείμενη, κατά τους οικονομικούς αναλυτές στην ΕΕ, νέας αύξησης των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στις 21 περασμένου Ιουλίου, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια ιστορική κίνηση, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που συνεχίζουν να προκαλούν η οικονομική και ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός σε όλα τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ΕΚΤ, είχε αυξήσει για τελευταία φορά τα επιτόκια πριν από 11 χρόνια, όταν πρόεδρός της ήταν ακόμα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Οικονομικοί αναλυτές στην ΕΕ εκτιμούν, σύμφωνα με σχετικά διεθνή δημοσιεύματα, πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια από 50 μέχρι 75 μονάδες βάσης.

Πάντως, οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους, παρά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται τις τελευταίες εβδομάδες από διάφορους αναλυτές της αγοράς σε σχέση με τα επιτόκια.

Του Λεύκου Χρίστου