You are here

Τέρμα στις πολιτικές λιτότητας

04/12/2014 14:09
Η αντιμετώπιση της ανεργίας περνά μέσα από την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, αναφερόμενος στα χθεσινά στοιχεία που έδωσε η στατιστική υπηρεσία και τα οποία δείχνουν αύξηση του αριθμού των ανέργων. Παράλληλα, ο κ. Ευαγόρου κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να ρυθμίσει το θέμα των δανειστικών επιτοκίων, τα οποία είναι τα ψηλότερα εντός της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε αρχικά στα χθεσινά στοιχεία της στατιστικής για αύξηση του αριθμού των ανέργων από τα 46,474 στα 47,252 άτομα, προσθέτοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας υπάρχουν άλλες 20 χιλιάδες περίπου μη εγγεγραμμένοι στα επαρχιακά γραφεία εργασίας μακροχρόνια άνεργοι.

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας περνά μέσα από την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ας προβληματιστεί επιτέλους η κυβέρνηση από τα παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών του νότου όπου η δογματική προσήλωση στις πολιτικές του μνημονίου έφεραν ύφεση, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση», είπε.

Όσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΚΤ και της ΕΚΤ η χώρα μας και τον Οκτώβριο διατηρούσε τα πιο ψηλά δανειστικά επιτόκια, και συγκεκριμένα η Κύπρος έχει όχι μόνο το ψηλότερο στεγαστικό επιτόκιο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά επιπρόσθετα αυτό αυξήθηκε περαιτέρω μέσα στον Οκτώβρη.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε στη συνέχεια ότι τα επιτόκια, παρά τις αντιθέτου δηλώσεις των τραπεζών και της κυβέρνησης, παρέμειναν ψηλά και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεστ αντοχής.

«Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε πιο ουσιαστική παρέμβαση από την ΚΤ με στόχο τη ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων κατά τον ίδιο τρόπο που παρενέβη ρυθμίζοντας τα καταθετικά επιτόκια. Οι τράπεζες πρέπει να έχουν κόστος όταν ακολουθούν πολιτικές ψηλών επιτοκίων», είπε και κατέληξε: Από την κυβέρνηση δυστυχώς δεν αναμένουμε τίποτε πλέον, αυτή έδωσε εξετάσεις και πήρε απροβίβαστο».