You are here

Τράπεζες: Θετικές ενδείξεις για δανειστικά επιτόκια

31/03/2023 12:11

Σαφείς ενδείξεις για παρέμβαση στα δανειστικά επιτόκια και με προοπτική να υπάρξουν μειώσεις άφησαν οι επικεφαλής των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, οι οποίοι χθες είχαν χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Ο κ. Κεραυνός, που μιλούσε ευθύς μετά τη συνάντηση που είχε το στις 10:30 πμ με το διοικητή της ΚΤ Κ. Ηροδότου, άφησε με τη σειρά του να εννοηθεί ότι οι εγχώριες τράπεζες θα προσεγγίσουν με κατανόηση το αίτημα της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι οι φωνές πυκνώνουν μέσα από τους καταθέτες και τους δανειολήπτες για μεν τους πρώτους να δοθεί έστω μία συμβολική αύξηση στο καταθετικό επιτόκιο και για τους δεύτερους να υπάρξει μείωση του επιτοκίου επί των δανείων τους.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Τάκη Αράπογλου και Πανίκο Νικολάου, αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας Ευριπίδη Πολυκάρπου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αφού είναι η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, δεν ήταν τελικά εκτός ατζέντας το επίμαχο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.   

Σε ερώτημα κατά πόσο οι επικεφαλής των δύο συστημικών τραπεζών άφησαν σαφείς ενδείξεις ότι θα δουν με ευαισθησία το αίτημα της κοινωνίας για μείωση των δανειστικών επιτοκίων και μάλιστα σε μία περίοδο που αρκετοί δανειολήπτες οριακά αποπληρώνουν τις δόσεις τους ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε:

«Οι ηγεσίες των δύο εγχώριων συστημικών τραπεζών θα εξετάσουν με ευαισθησία το αίτημα της κοινωνίας και της οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι οι δύο τράπεζες «έδειξαν θετική στάση και πολλή κατανόηση για όλα τα θέματα που συζητήσαμε και μπορώ να πω ότι η προσέγγιση τους ήταν θετική». 

Διευκρίνισε πάντως ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο διοικητής της ΚΤ, δεν δικαιούνται να καθορίζουν την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν και οι δύο να κάνουν νουθεσίες και αυτό έπραξαν.

«Η προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο στην Κύπρο, είναι να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις επιτοκιακές πολιτικές κατά την κρίση των τραπεζών. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία και την οικονομία, τα μεταφέρουμε προσπαθώντας να δημιουργηθεί μια καλή σχέση με το τραπεζικό σύστημα, προς όφελος όχι μόνο των καταναλωτών, της κοινωνίας και των δανειοληπτών, αλλά και προς όφελος του τραπεζικού συστήματος.

Στη συνάντησή τους, ο ΥΠΟΙΚ και ο διοικητής της ΚΤ αντάλλαξαν απόψεις επί όλων των θεμάτων που αφορούν στην οικονομία, με επίκεντρο στον πληθωρισμό και στο τραπεζικό σύστημα. 

«Οι απόψεις μας, οι παραινέσεις μας και οι ανησυχίες μας συγκλίνουν και ότι η συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας συμφωνήθηκε να είναι συχνή», τόνισε ο κ. Κεραυνός. 

Στο ραντάρ νέα προβληματικά δάνεια

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΚΤ, Κ. Ηροδότου, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο πυλώνων της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ερωτηθείς ο διοικητής της ΚΤ κατά πόσο θα υπάρξει νέο κύμα προβληματικών δανείων εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, ο κ. Ηροδότου είπε:

«Εμείς κάνουμε τα σενάρια μας ως ΚΤ, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού και είμαστε από εποπτικής άποψης σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες».

Κεραυνός: Μπορώ να κάνω και παραινέσεις και υποδείξεις

Σε παρατήρηση ότι η παρατεταμένη κρίση που είχε προκύψει στη διάρκεια του 2008- 2012 μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και ΚΤ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κυρίως μετά την υπόδειξη βουλευτή προς τον ΥΠΟΙΚ να μην παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες ενός ανεξάρτητου θεσμού όπως η ΚΤ, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε:

«Οι απόψεις και οι ανησυχίες μας με το διοικητή της ΚΤ συγκλίνουν. Όπως ξέρετε υπήρξα και πριν ΥΠΟΙΚ και CEO μίας συστημικής εμπορικής τράπεζας και τέσσερα χρόνια μέλος του ΔΣ της ΚΤ.  Υπό αυτές τις ιδιότητες θα πρέπει να με πιστώσετε ότι γνωρίζω πολύ καλά μέχρι που φτάνουν οι αρμοδιότητες του ΥΠΟΙΚ».

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε επίσης πως ως υπουργός, που φέρει ευθύνη για την οικονομία του τόπου, μπορεί να κάνει συζητήσεις, να κάνει παραινέσεις και υποδείξεις και όχι παρεμβάσεις.

«Η ΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός και βεβαίως ένας οργανισμός όπως η ΚΤ και ένας άλλος θεσμός όπως το ΥΠΟΙΚ, πρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις, να συζητούν εποικοδομητικά και παραγωγικά για το καλύτερο παρόν και μέλλον της κοινωνίας μας», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο διοικητής της ΚΤ υπέδειξε ότι στις αρχικές δηλώσεις και οι δύο αναφέρθηκαν στην καλή μεταξύ τους συνεργασία και σχέση εδώ και τέσσερα χρόνια στην ΚΤ η οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει.

«Το body language μας μιλά από μόνο του», πρόσθεσε ο διοικητής.

Του Λεύκου Χρίστου