You are here

Ξύπνησε ο ανταγωνισμός στα καταθετικά

11/02/2014 07:01
Αναζωπύρωση του ανταγωνισμού για προσέλκυση καταθέσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των εγχώριων τραπεζών εν αναμονή των χαλαρώσεων στις συναλλαγές το επόμενο διάστημα.

Η σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και οι ενδείξεις ότι το Μάρτιο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να άρει τους περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων από μια τράπεζα σε άλλη, αλλάζουν τα δεδομένα στην καταθετική αγορά.

Οι τράπεζες προσπαθούν με την προσφορά ψηλών επιτοκίων να αποτρέψουν τις εκροές καταθέσεων, κλειδώνοντας καταθέσεις μακράς διάρκειας.

Τα επιτόκια είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά που ίσχυαν πριν ένα χρόνο, αφού με παρέμβαση της τον Απρίλιο, η ΚΤ επέφερε μείωση στα καταθετικά επιτόκια περίπου 200 μονάδων βάσης.

Στον εγχώριο τύπο άρχισαν να παρουσιάζονται καταθετικά σχέδια για 18μηνες και 15μηνες καταθέσεις με επιτόκιο 3,2% και 3,3% αντίστοιχα.

«Θέλουμε σιγά, σιγά να επανέλθει η αγορά στην προ κρίσης κατάσταση», αναφέρει ο γενικός διευθυντής διεύθυνσης ιδιωτών της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Καραγιώργης.

Η εμφάνιση νέων καταθετικών προϊόντων στην αγορά αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κινήσεις από άλλες τράπεζες.

«Ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι οξύς και αναμένονται περαιτέρω κινήσεις της Τράπεζας στις καταθέσεις το Μάρτιο», δηλώνει ο διευθυντής της διεύθυνσης ιδιωτών και μικρομεσαίων της Τρ. Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ.

Μικρές οι διαφορές

Αν και το επιτόκιο παραμένει το σημείο αναφοράς των νέων καταθετικών προϊόντων, στα ανώτερα δώματα των τραπεζών υπάρχει η εκτίμηση ότι έπαψε να αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο των καταθετικών προϊόντων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ο γενικός διευθυντής της Τρ. Πειραιώς, Μάριος Σαββίδης, αναφέρει ότι οι διαφορές που παρουσιάζουν τα καταθετικά επιτόκια των τραπεζών είναι σχετικά μικρές, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο φόρος του 30%.

«Με όλα όσα έχουν συμβεί οι καταθέτες πλέον βλέπουν περισσότερο τον κίνδυνο παρά την απόδοση», σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες στις αποφάσεις τους συνυπολογίζουν και το προφίλ κινδύνου της κάθε τράπεζας.

Τις ανοδικές πιέσεις στα εγχώρια καταθετικά επιτόκια δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το επιτόκιο στην Κύπρο για άντληση καταθέσεων ανήλθε το Δεκέμβριο του 2013 στο 2,23% από 2,20% το Μάρτιο.

Της Γεωργίας Χαννή