You are here

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια

16/05/2002 15:27
Τι λέει ο Χριστοδούλου για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

Υποτονικότητα στα δάνεια, αύξηση στην κατανάλωση


Αμετάβλητα παραμένουν τα βασικά επιτόκια, όπως αποφάσισε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, διατηρώντας το βασικό δανειστικό επιτόκιο (οριακής χρηματοδότησης) στο 5.5% και το επιτοκιακό (διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο 2.5%.

Επεξηγώντας την εισήγηση της Νομισματικής Επιτροπής και στην συνέχεια την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανακοίνωσε πως ελήφθησαν σοβαρά υπόψη ότι «η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης» (ΗΠΑ και ΕΕ) και ότι «η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σχετικά καλύτερα, σε σχέση τόσο με βασικούς δείκτες των οικονομιών της Ευρώπης, όσο και σε σχέση με την αμερικανική».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι στη μη διαφοροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης των επιτοκίων, συνηγορούν τόσο η αναμονή εξελίξεων στις διεθνείς οικονομίες, όσο και η τάση για «εγκατάλειψη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, δεδομένης της κάποιας σταθεροποίησης της ανάκαμψης της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει κάποια μικρή αύξηση των επιτοκίων, μέσα στον επόμενο μήνα, ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε πως, «θα ήταν φρονιμότερο να περιμένουμε μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής της ΚΤ, για να δούμε πως θα διαμορφωθούν επί το σταθερότερο, οι τάσεις οι οποίες έχουν τώρα παρουσιασθεί. Θα ήταν λάθος να εκληφθεί αυτό», ξεκαθάρισε εμφαντικά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Μπορεί να υπαγορευθεί αύξηση, ίσως η διατήρηση, μπορεί και η μείωση των επιτοκίων, πρόσθεσε, «διότι έχουμε και τις δικές μας ιδιαιτερότητες και μια διαφορά στο ύψος του επιτοκίου, ιδιαίτερα σε σχέση με την ΕΕ».

Τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου είναι η υποτονικότητα σε σχέση με τη ζήτηση δανείων, η οποία δημιουργεί, όπως είπε, και μια κατάσταση «μάλλον αυξημένης ρευστότητας». Αυτό ερμηνεύει, συνέχισε, και «την πραγματικότητα ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα για επενδύσεις». Σημείωσε πάντως, ότι αντιθέτως, υπάρχει ανάκαμψη στην κατανάλωση, προσθέτοντας ότι ενώ το Δεκέμβριο υπήρξε μείωση ύψους 1%, το πρώτο τρίμηνο του 2002 υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης ύψους 3,5%. (έναντι 5,3% το 2001).

Του Κυριάκου Κυριακίδη