You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια

24/01/2003 13:09
Πληθωρισμό στο 4% - 4,5% και ρυθμό ανάπτυξης 4% προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα

«Τηρώντας στάση αναμονής» η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε όπως παραμείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια (Lombard – Overnight Deposit Facility) στο 5% και 2,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη συνοδευτική αιτιολογική έκθεση ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2003 προβλέπεται, σύμφωνα με την ΚΤ, να κυμανθεί γύρω στο 4%, ωστόσο συνδέει την προβλεπόμενη ανάπτυξη με τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ανακοινώνοντας πριν από λίγο την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σημείωσε ότι λήφθηκε σοβαρά υπόψη το γεγονός «ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από τη συνεδρία του περασμένου Δεκεμβρίου ώστε να υπαγορεύσουν διαφοροποίηση των επιτοκίων». Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι στην αναλυτική συζήτηση που διεξήχθη στην επιτροπή τα στοιχεία για τη διεθνή οικονομία συνεχίζουν να εμφανίζονται αντιφατικά, «συνεπή με τις προβλέψεις για μια ασθενική διεθνή ανάκαμψη. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, «αποτελεί τον κυριότερο περιοριστικό παράγοντα στις επενδυτικές και καταναλωτικές δαπάνες και γενικότερα στο σχετικά χαμηλό αναμενόμενο ρυθμό μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας».

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, συνέχισε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας στις πρόσφατες συνεδρίες τους διατήρησαν τα επιτόκιά τους αμετάβλητα.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη του 2002 προσθέτοντας όμως πως σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ο ρυθμός του πληθωρισμού κατά το 2003 θα σημειώσει επιτάχυνση η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 4%-4,5%, υπό την επίδραση των αυξήσεων του ΦΠΑ, των διαφοροποιήσεων σε άλλους φόρους κατανάλωσης και της προοδευτικής επίδρασης της ΑΤΑ.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα

Του Κυριάκου Κυριακίδη