You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια;

24/01/2003 10:13
Συνεδριάζει από τις 9.00 η ΕΝΠ

Συνεδριάζει από τις 9.00 το πρωί η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, στη τακτική μηνιαία συνεδρία της, για να καθορίσει την επιτοκιακή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, η ΚΤ δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει το ύψος των βασικών επιτοκίων, αφού μόλις στην προηγούμενη συνεδρία - 13/12/2003 - προχώρησε σε μείωση στο 5% των βασικών επιτοκίων. Παράλληλα, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα από την προηγούμενη συνεδρίαση εν σχέση με το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, ενώ εξίσου ασαφές παραμένει το τοπίο με τις τιμές ενέργειας που συνδέονται άμεσα με τη υπόθεση του Ιράκ.

Σημειώνεται συναφώς, ότι αναλλοίωτα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, παραμένουν τα μεγέθη της οικονομίας όπως είναι ο πληθωρισμός και τα δημόσια οικονομικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης της ΚΤ με την οποία αιτιολογείτο η μείωση του βασικού επιτοκίου, αναφερόταν συγκεκριμένα, πως «οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις εμφανίζονται πλέον λιγότερο έντονες απ’ ότι αρχικά αναμενόταν». Ο πληθωρισμός, το Δεκέμβριο ήταν της τάξης του 2,9% ενώ για ολόκληρο το 2002 ανήλθε στο 2,8%.

Στην ίδια απόφαση λήφθηκαν υπόψη, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤ «και οι αναμενόμενες εξελίξεις στο κυπριακό καθώς και η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» ενώ σημειώνεται, πως χθες ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Λεοπόλτ Μάουρερ στα γραφεία της ΚΤ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική, σε δηλώσεις για την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής θα προβεί γύρω στις 12.00 μ.μ. ο κ. Χριστοδούλου.