You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια

14/06/2002 14:04
Αμετάβλητα διατηρεί το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας τα βασικά επιτόκια. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δεδομένης της ανάγκης για συγκράτηση των εγχωρίων πληθωριστικών πιέσεων και αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής κατέληξε στις εξής αποφάσεις: 1) τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 2,5% αντίστοιχα και 2) η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τραπεζικών πιστώσεων το 2002 παραμένει στο 11%.

Το συμβούλιο σημείωσε ότι, ενώ οι περισσότεροι διαθέσιμοι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί στο 2,0% - 2,5% σε σύγκριση με 4,0% τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο, η επίδοση αυτή συγκρίνεται ευνοϊκά με τα διεθνώς ισχύοντα.

Παράλληλα, το συμβούλιο σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να συνεχίζεται και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2002. Όμως, οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες για ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού διεθνώς. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται οι πιέσεις στις Κεντρικές Τράπεζες για άνοδο στα επιτόκια και αναμένεται ότι, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου επεσήμανε ακόμη ότι κατά τη λήψη της απόφασης λήφθηκε υπόψη και η επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση με την οποία αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από το 10% στο 13% και οι πληθωριστικές πιέσεις που θα δημιουργηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΚΤ τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ «ούτε σκέψη, ούτε πρόθεση» για υποτίμηση της κυπριακής λίρας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη