You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω νομισματικής σταθερότητας (1)

01/11/2002 11:33
Γύρω στις 1.00 μ.μ. ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα ανακοινώσει την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που διαρρέουν από την Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στην επιτοκιακή πολιτική, στοιχείο που στηρίζεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι η ΚΤ θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική», υπό το φως ιδιαίτερα των δεδομένων συνθηκών που επικρατούν και με το ρυθμό πληθωρισμού να έχει επιταχυνθεί το 9μηνο του 2002 στο 2,8%, αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμένει μεγάλο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι κύκλοι της ΚΤ, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του σημερινού ύψους των επιτοκίων, υποστηρίζουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η ανάγκη για συγκράτηση των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ στο διεθνές περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σταθερή στη νομισματική της πολιτική.

Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), είναι στο 5,5% και 2,5%, αντίστοιχα. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων το 2002 παραμένει στο 11%.