You are here

«Αμφιβολίες για την μελλοντική μεγέθυνση της οικονομίας» μειώνουν τα επιτόκια

10/08/2001 13:38
Οι αμφιβολίες που εξέφρασε το Συμβούλιο της Κεντρικής για την μελλοντική μεγέθυνση της οικονομίας ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στην προληπτική μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από 7% σε 6.5% και του επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 4% σε 3.5%. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου είπε ότι η μείωση των επιτοκίων έγινε προληπτικά για να αντιμετωπιστεί η διεθνής οικονομική κρίση και οι πιθανές επιπτώσεις της στην οικονομία της Κύπρου όπως και η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών αξιών.

Η συνοδευτική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι η μείωση κρίθηκε ορθή αφού «παρά την μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία της οικονομίας, [το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας] εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για τη μελλοντική μεγέθυνση της οικονομίας που απορρέουν από την παρατεταμένη ύφεση που παρατηρείται στις διεθνείς οικονομίες και από τη συνεχή πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη». «Ειδικότερα», συνεχίζει η ανακοίνωση «η περαιτέρω επιδείνωση στις χρηματιστηριακές αξίες δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για επίσπευση των αρνητικών επιπτώσεων στην εγχώρια καταναλωτική ζήτηση και την εν γένει οικονομική δραστηριότητα».

Η Κεντρική εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για «σημαντική στροφή προς το ξένο δανεισμό ο οποίος υπονομεύει τους στόχους της νομισματικής πολιτικής και ταυτόχρονα διογκώνει το εξωτερικό χρέος της Κύπρου». Για το σκοπό αυτό, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το εύρος διακύμανσης της Λίρας-Ευρώ από +/-2.25% σε +/- 15%.