You are here

Αβέρωφ: Συμβολή τρόικας για μείωση επιτοκίων

02/11/2013 07:49
Τις απόψεις, αλλά και τη συμβολή της τρόικας για μείωση των δανειστικών επιτοκίων ζήτησε ο ΔΗΣΥ σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε χθες αργά το απόγευμα το κλιμάκιο των διεθνών δανειστών με αντιπροσωπεία του οικονομικού επιτελείου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ακόμα ότι ο κατώτατος μισθός διασφαλίζεται από το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο δεν αναφέρεται σε μείωση και η οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος «είναι εκτός των πραγματικοτήτων του Μνημονίου».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής και σχολιάστηκαν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

«Εκφράσαμε προς τους εκπροσώπους της τρόικας την πίστη μας ότι η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα, θα επουλώσει τις πληγές και μεσοπρόθεσμα θα πετύχει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Είπε στη συνέχεια ότι το θέμα των δανειστικών επιτοκίων, που είναι εκ των σημαντικότερων, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης.

«Τα ψηλά επιτόκια γονατίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κατανοούμε πως δεν πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτεία στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά στο χρηματοπιστωτικό τομέα όλα έχουν παραβιαστεί και τα μόνα που αφέθηκαν να τα ρυθμίσει ο κανόνας της αγοράς είναι τα δανειστικά επιτόκια, τα οποία βρίσκονται τρείς μονάδες πιο ψηλά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συμπληρώνοντας ότι ζητήθηκε η κατανόηση και η συνεργασία της Τρόικας ώστε να επιτευχθεί μείωση των δανειστικών επιτοκίων «μη εξαιρουμένης και της νομοθετικής παρέμβασης».

«Ζητήσαμε και τη δική τους συμβολή αλλά και τις δικές τους απόψεις και τους εξηγήσαμε ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια δεν θα έχουμε άλλη διέξοδο από τη νομοθετική ρύθμιση» εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση.

Κληθείς να αναφέρει εάν συζητήθηκε το θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού», για να προσθέσει ότι «το θέμα του κατώτατου μισθού διασφαλίζεται από το πρόγραμμα. Δεν μιλά για καμιά μείωση κατώτατου μισθού. Απλά το πρόγραμμα λέει ότι στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό πρέπει να είναι μετά από διαβούλευση με την τρόικα. Άρα ο κατώτατος μισθός είναι διασφαλισμένος. Η οποιαδήποτε συζήτηση περί του θέματος είναι εκτός των πραγματικοτήτων του Μνημονίου» είπε.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών ταμείων και κυπριακής εταιρείας να επενδύσουν στον κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης». «Δεν είναι η λύση των προβλημάτων μας αλλά είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης», σημείωσε.