You are here

Αύξηση επιτοκίων από Fed

15/12/2016 05:13
Στην πρώτη από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων που εκτιμάται ότι θα κάνει μέχρι το τέλος του 2017 προχώρησε χθες η Fed, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχέθηκε να τονώσει την ανάπτυξη με φοροαπαλλαγές, αύξηση των δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς και απορρύθμιση σε άλλους, η Fed έκανε αυτό που ανέμεναν οι αγορές, δίνοντας τέλος στην εποχή του ιδιαίτερα φτηνού χρήματος.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη άνοδος επιτοκίων σε δέκα χρόνια.

Η αύξηση των επιτοκίων, που θεωρούσαν βέβαιη οι αγορές, έπειτα από μια σειρά θετικών οικονομικών δεικτών, αυξάνουν τα ομοσπονδιακά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,50% ως το 0,75%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψαν αύξηση, ενώ μόνο οι μετοχές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και της τεχνολογίας κατέγραφαν άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στο σκεπτικό της απόφασής της η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed επικαλέστηκε την ήδη συντελεσθείσα και την προσδοκώμενη πρόοδο όσον αφορά τις «συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό».

Στη συνέντευξη Τύπου που άρχισε να παραχωρεί πριν από λίγο η Πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά «την εμπιστοσύνη μας» για την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.