You are here

CISCO: Θα μειωθούν τα επιτόκια

08/08/2002 09:50
Την εκτίμηση ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2002 παραθέτει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ο επενδυτικός οργανισμός CISCO. Η θυγατρική εταιρεία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου που συνοδεύει τα αποτελέσματα της Cytrustees ότι οι διεθνείς και εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες δημιουργούν το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Σε σχετική αναφορά για την επιτοκιακή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας η CISCO επισημαίνει πως «αν και η στάση των νομισματικών αρχών τους τελευταίους μήνες υπήρξε αυτή της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, έντονο φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής τους εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2002».

Η εκτίμηση της CISCO συνάδει πλήρως με αντίστοιχες προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων που εκτιμούν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης θα μειωθούν σημαντικά πριν το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της διεθνούς οικονομίας. Όπως έγραψε τη Δευτέρα η StockWatch, οικονομικοί σχολιαστές ανά το παγκόσμιο προβληματίζονται την τελευταία βδομάδα από τη συνεχή ροή αρνητικών στοιχείων για την Αμερικανική και για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Αφορμή για τις ανησυχίες έδωσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη και που σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 1.1% το δεύτερο τρίμηνο του 2002 σε σύγκριση με 5% το πρώτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετική ερώτηση της StockWatch ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομίας – εκτιμήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι δύο τελευταίες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια – δεν επαληθεύονται.