You are here

Δεν αλλάζει επιτοκιακή πολιτική η ΚΤ

13/04/2007 08:15

Ενάμισι μήνα από την τελευταία της συνεδρία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δεν φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς την επιτοκιακή της πολιτική. Οι εγχώριοι αναλυτές αναμένουν ότι η επιτροπή θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,50%. Από τους δώδεκα αναλυτές που συμμετείχαν στη μίνι σφυγμομέτρηση της StockWatch, εννέα αναμένουν ότι η επιτροπή θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ένας αναμένει ότι θα αυξηθούν και δύο ότι θα μειωθούν. Κατά την τελευταία της συνεδρία στις 23 Φεβρουαρίου, η επιτροπή διατήρησε αμετάβλητα τα κυπριακά επιτόκια στο 4,50%. Η επιτροπή σημείωσε το γεγονός ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ώστε να υπαγορεύουν, στο παρόν στάδιο, μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια.

Η επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρία θα έχει ενώπιον της τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου 2007, που περιορίστηκε στο 1,5%.

Ένας θέλει μείωση, άλλος αύξηση

Παρά το γεγονός ότι δέκα αναλυτές αναμένουν σήμερα ότι τα κυπριακά επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα, ένας ευνοεί τη μείωση τους και ένας την αύξησή τους.

Εννέα στους δώδεκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το επιτόκιο της λίρας σε ένα χρόνο θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τώρα και τρεις ότι θα βρίσκεται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Αγκάθι το δημόσιο χρέος

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση του ευρώ, επτά αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κριτήριο του Μάαστριχ που η Κύπρος θα δυσκολευτεί περισσότερο να ικανοποιήσει πριν την ένταξη της στην ΟΝΕ, είναι το δημόσιο χρέος. Δύο θεωρούν ότι θα είναι πιο δύσκολη η ικανοποίηση του κριτηρίου που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και δύο θεωρούν ότι δυσκολότερη είναι η ικανοποίηση του κριτηρίου για τον πληθωρισμό. Ένας αναλυτής σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την ικανοποίηση των σχετικών κριτηρίων.

Ο πληθωρισμός, εκτιμούν πέντε αναλυτές, είναι αυτός που θα πρέπει να προξενήσει περισσότερη ανησυχία στην Κεντρική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2007. Τρεις, θεωρούν ότι θα πρέπει να εκφραστούν περισσότερες ανησυχίες για την ισοτιμία, τρεις για την ανάπτυξη και ένας για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Την ίδια ώρα τέσσερις αναλυτές θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανησυχήσει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για την ανταγωνιστικότητα, τρεις για την ανάπτυξη, τρεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και δύο για τον πληθωρισμό.

Αναζητήστε έσοδα, συγκρατείστε δαπάνες

Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρουν πέντε αναλυτές, στα πλαίσια ένταξής της στην ΟΝΕ, θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετα έσοδα και να συγκρατήσει τις δαπάνες και τέσσερις θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μειώνοντας ή συγκρατώντας τις κρατικές δαπάνες. Ένας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αναζητώντας πρόσθετα έσοδα, ένας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει να πράξει οτιδήποτε, ενώ ένας ανέφερε ότι ήδη είμαστε στο δρόμο προς την ΟΝΕ.

Όσον αφορά τη διακύμανση της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2007, έντεκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα και μόνος ένας είπε ότι θα υποχωρήσει.

Της Γεωργίας Χαννή