You are here

Δεν αλλάζουν τα επιτόκια

11/04/2002 07:57
- Μειώνονται οι τουριστικές αφίξεις, αυξάνεται ο πληθωρισμός


Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Οvernight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 2,5%, αντίστοιχα.

2. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων το 2002 παραμένει στο 11%.

Το Συμβούλιο, αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2002 φαίνεται να κυριαρχούν στις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις η διατήρηση του πληθωρισμού σε σχετικά ψηλά επίπεδα και η πτωτική πορεία των τουριστικών αφίξεων.

Οι τιμές κατά το μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο σημείωσαν αντίστοιχες αυξήσεις της τάξης του 2,70% και 2,40%, που οφείλονται στην άνοδο των τιμών των γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, οι ασταθείς πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν διεθνείς προσδοκίες για ψηλότερες τιμές πετρελαίου και γενικότερα πληθωριστικές πιέσεις. Οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν και το Φεβρουάριο σημαντική πτώση ύψους 13,9% έναντι μείωσης 15,8% τον Ιανουάριο, ενώ οι προοπτικές του τουριστικού τομέα για ολόκληρο το 2002 φαίνεται να συνδέονται άμεσα με το βαθμό και το χρόνο ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας αλλά και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στον εγχώριο νομισματικό τομέα συνεχίζει να παρατηρείται σαφής κάμψη, τόσο στην παραχώρηση πιστώσεων, σε εγχώριο και σε ξένο νόμισμα, όσο και στις συναλλαγματικές εισροές.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς και στις εγχώριες εξελίξεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής και να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα.