You are here

Duisenberg: Δεν αλλάζουν τα επιτόκια

09/09/2002 01:52
"Θεωρούμε ότι η υφιστάμενη νομισματική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι πρέπουσα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε το Σάββατο ο νομισματικός άρχοντας της Ευρώπης, διοικητής της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, απογοητεύοντας αυτούς που ήλπιζαν ότι η Τράπεζα θα δώσει ώθηση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία μειώνοντας το βασικό επιτόκιο. Οι δηλώσεις έγιναν σε διάσκεψη που δόθηκε μετά την συνάντηση που είχαν οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ και φαίνεται να προδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ που συνέρχεται την επόμενη Πέμπτη για να καθορίσει την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας αφού η Νομισματική Επιτροπή φαίνεται να παρακολουθεί στενά τις νομισματικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Αναθεώρηση των προβλέψεων

Η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών έκλεισε σε κλίμα μερικής απαισιοδοξίας αφού οι προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2002 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την νομισματικά θέματα, Pedro Solbes, εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0.9% έναντι 1.4% που προβλέφθηκε αρχικά.

Πέραν αυτού, οι ευρωπαίοι υπουργοί μετρίασαν επίσης τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2003 εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχει η σημαντική ανάπτυξη που όλοι ανέμεναν.

Η στασιμότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας εντείνει τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά των χωρών-μελών. Ήδη οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία φαίνεται να μην "πιάνουν"
το δημοσιονομικό κριτήριο του Μάαστριχτ, αφού το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους.

Οι "παραβάσεις" των μεγάλων πονοκεφαλιάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, πρέπει να τους επιβάλει μεγάλο πρόστιμο (ποσοστό επί του ΑΕΠ).

Οι τρεις μεγάλοι δεν φαίνεται επίσης να επιτυγχάνουν τον περιβόητο ισοσκελισμό των δημοσίων οικονομικών μέχρι το 2004 παρά τις δεσμεύσεις που έδωσαν στη Σεβίλη τον Ιούνιο. Όπως και στην Κύπρο, ο ισοσκελισμός αναβάλλεται, πλέον, για το 2005.