You are here

EIU: Πιο κοντά σε μείωση επιτοκίων

16/08/2002 08:56
Ενισχύονται οι εκτιμήσεις ντόπιων και ξένων αναλυτών ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα μειώσει τα επιτόκια πριν το τέλος του χρόνου. Τη δημοσίευση της σχετικής πρόβλεψης της CISCO ακολούθησε πριν από λίγες μέρες και η αναθεωρημένη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit, της θυγατρικής εταιρείας του Βρετανικού περιοδικού Economist. Αν και στην έκθεση Ιουλίου το Economist προέβλεπε άνοδο των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2002, η πιο πρόσφατη έκθεση -- για πρώτη φορά φέτος -- κάνει αναφορά στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

«Δεδομένης της μείωσης της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα κάτω από το στόχο του 11%, η μείωση των επιτοκίων, αν και δεν αναμένεται στο βασικό μας σενάριο, έχει καταστεί πολύ πιο πιθανή» γράφει η έκθεση. Η βασική πρόβλεψη των αναλυτών του Economist είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει το επιτόκιο αμετάβλητο μέχρι το τέλος του έτους. Το σενάριο αυτό αποτελεί ουσιώδη αναθεώρηση του σεναρίου που δημοσιεύθηκε στην προηγούμενη έκθεση του EIU που υποστήριζε ότι τα επιτόκια θα ανέβαιναν. Πέραν του βασικού σεναρίου, όμως, η τελευταία έκθεση του Economist σημειώνει ότι τα επιτόκια πιθανόν να μειωθούν για να συνάδουν με αυτά της Ευρωζώνης. Σε αναφορά που θυμίζει Δελφικό χρησμό η έκθεση αναφέρει: «Υπάρχει πιθανότητα μείωσης ή λιγότερο επιθετικών ανόδων του επιτοκίου για να μειωθεί η διαφορά με τα επιτόκια της Ευρωζώνης».

Ανάμεσα στους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας, το Economist περιλαμβάνει τις συνθήκες στην τουριστική βιομηχανία, τις πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, τη διαφορά των Κυπριακών επιτοκίων με τα Ευρωπαϊκά, πολιτικούς παράγοντες και τις πληθωριστικές πιέσεις που πιθανόν να ασκήσει η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι έκθεση που δημοσίευσε η CISCO στις 8 Αυγούστου εκτιμά ότι «αν και η στάση των νομισματικών αρχών τους τελευταίους μήνες υπήρξε αυτή της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα, έντονο φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής τους εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2002».

Την περασμένη Τετάρτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είχε δηλώσει στη StockWatch, ότι δεν πρέπει να αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική της χώρας πριν την επόμενη συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίου 2002.