You are here

Επιτόκια – ΚΤ: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά»

04/04/2003 10:18
«Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά ταυτόχρονα, είναι λάθος να ερμηνεύεται ότι πάμε για μείωση των επιτοκίων, απλά και μόνον επειδή η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συνέρχεται εκτάκτως, 10 – 12 μέρες, πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία σύγκλισής της» δήλωσε στη Stockwatch, στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας.

Το μόνο δεδομένο στοιχείο, συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος, είναι ότι στη σημερινή συνεδρία θα γίνει ανασκόπηση των εγχώριων και διεθνών οικονομικών εξελίξεων υπό το φως των συνθηκών που δημιουργούνται λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της οικονομίας για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, με τον ρυθμό Ανάπτυξης να περιορίζεται στο 2% - 2,5% σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε χθεσινή συνεδρία της αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια και συγκεκριμένα, άφησε στο 2,5% το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, στο 1,5% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και στο 3,5% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης. Τελευταία μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ έγινε στις 6 Μαρτίου.

Η συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής άρχισε στις 9.30 πμ υπό την προεδρία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη