You are here

<U>ΕΠΙΤΟΚΙΑ</U>: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

29/05/2002 23:41
- Από τη μια πληθωρισμός λόγω πετρελαίου...
- από την άλλη επιβράδυνση λόγω τουρισμού


Σε μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μια τον πληθωρισμό και από την άλλη την επιβράδυνση που τείνει να επιφέρει η κάμψη της τουριστικής κίνησης στο νησί.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται από την αύξηση των καυσίμων κατά 2,5 σεντ αλλά και η ενίσχυση των πιέσεων αυτών από την προτεινόμενη νέα αύξηση τον Ιούνιο φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα που βρήκε μπροστά του ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν ένα περίπου μήνα.

Οι πιέσεις αυτές άρχισαν να διαφαίνονται ήδη από τον Απρίλιο, προς το τέλος του οποίου αναπροσαρμόστηκε η τιμή των καυσίμων. Οι επιδράσεις των αυξήσεων στα καύσιμα αναμένεται να φανούν κυρίως τον Μάιο ενώ από τον Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αυξηθεί αυτόματα λόγω της πρόσθεσης τριών ποσοστιαίων μονάδων στον ΦΠΑ – αύξηση που είναι όμως εποχιακή.

Το οικονομικό επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας καλείται να αντιμετωπίσει, από την άλλη, την επιβράδυνση της Οικονομίας που επιφέρει η μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τετράμηνο του 2002. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2002 ήρθαν στην Κύπρο 179,518 τουρίστες, 24% λιγότεροι από πέρσι. Το πρώτο τετράμηνο του 2002 επισκέφθηκαν το νησί 444,160 άτομα, 15% λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αν και οι ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ μιλούν για μείωση στις προκρατήσεις της τάξεως του 30%, τα επίσημα στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού μιλούν για μείωση στις αφίξεις για ολόκληρο το 2002 μεταξύ 7% και 10%.

Τις ανησυχίες για τουριστική ύφεση μετριάζουν πάντως στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2002 υπήρξε αύξηση στα συνολικά εισοδήματα από τον τουρισμό παρά τη μείωση στις αφίξεις. Εφόσον η συγκυρία του Καθολικού Πάσχα το Μάρτιο δημιουργεί θέμα εποχικότητας στα στοιχεία του ΚΟΤ για τα εισοδήματα, πολλά θα κριθούν από την ανακοίνωση των εισοδημάτων του Απρίλη αλλά και από την συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο Μάιος. Θυμίζουμε ότι τη διαφορά στις τουριστικές αφίξεις πέρσι έκανε ο Μάης τόσο σε ποσοστό αύξησης (8.5%) όσο και σε απόλυτους αριθμούς (+25,000).

Τα στοιχεία για τις τουριστικές αφίξεις Μαΐου αλλά και αυτά για την ευρύτερη οικονομία θα έχει στην κατοχή της η Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα συνέλθει σε δύο βδομάδες για να αποφασίσει αν θα μεταβάλει την νομισματική πολιτική της χώρας.

Αν και η Τράπεζα έχει ως κύριο στόχο την διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας και επομένως την τήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα (που υπό τις περιστάσεις θα σήμαινε, αύξηση των επιτοκίων) από την άλλη οι τεχνοκράτες της ΚΤ αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της Οικονομίας λόγω της τουριστικής κάμψης (που υπό τις περιστάσεις θα σήμαινε, μείωση των επιτοκίων).

Μεγάλο ρόλο στην απόφαση της Κεντρικής αναμένεται να παίξουν και οι αποφάσεις των ξένων Κεντρικών Τραπεζών, όπως της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Βρετανικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν πριν την κρίσιμη συνεδρία της Κυπριακής ΚΤ στις 14 Ιουνίου.

Σημαντική θα είναι και η εξέλιξη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως οι πιστώσεις των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα, πάντως, με την πιο πρόσφατη έκθεση της ΚΤ, η πιστωτική επέκταση ήταν 10% μικρότερη τον Μάρτιο 2002 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.