You are here

Επιτόκια: Στάση αναμονής

20/09/2002 13:59
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ενδέκατο μήνα εκφράζοντας ανησυχίες για την πορεία των τιμών. Η απόφαση της επιτροπής στηρίχτηκε, κυρίως, στη σημαντική επιτάχυνση που παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, που ανέβηκε στο 3.77% υπό την επίδραση των αυξήσεων στο ΦΠΑ.

Πέραν από το τρέχον ύψος του πληθωρισμού, καταλυτικό παράγοντα στην απόφαση της Επιτροπής διαδραμάτισε η προβλεπόμενη μελλοντική πορεία των τιμών. Η Νομισματική Επιτροπή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σημείωσε ότι η πλήρης επίδραση της αύξησης στους συντελεστές των έμμεσων φόρων θα διαφανεί μέσα στους επόμενους μήνες. «Οι αυξήσεις μέσω της ΑΤΑ αναμένεται να μεταφραστούν σε αυξήσεις μισθών που με τη σειρά τους θα επιφέρουν αλυσιδωτές πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω σωρευτική πληθωριστική δυναμική, καθώς και την περαιτέρω αύξηση στο συντελεστή του Φ.Π.Α. στο 15% τον προσεχή Ιανουάριο, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα ανέλθει γύρω στο 4% - 4,5%. Οι πληθωριστικές πιέσεις υποδαυλίζονται από τις παραχωρήσεις μισθολογικών αυξήσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αλλά και από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αύξησε το ιδιωτικό διαθέσιμο εισόδημα».

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει επίσης τις εξελίξεις με το Ιράκ και τις πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Παράλληλα τονίζει την ύπαρξη πλεονασματικής τραπεζικής ρευστότητας που αποτελεί ακόμη ένα κίνδυνο για την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. «Στο παρόν στάδιο, οι επιπτώσεις της υπερβάλλουσας ρευστότητας στον πληθωρισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μετριάζονται από το γεγονός ότι η χορήγηση πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσής τους επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 8,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 15,3% που σημειώθηκε το αντίστοιχο μήνα του 2001.

Παρά την ύπαρξη του πληθωριστικού κλίματος, η Τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχει οικονομική επιβράδυνση καταλήγωντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και δεδομένης της ανάγκης για συγκράτηση των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, η Επιτροπή αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα».