You are here

Επιβεβαίωση: Αμετάβλητα τα επιτόκια

24/01/2002 13:39
«Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή των υφιστάμενων επιτοκίων και κατά συνέπεια τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν αμετάβλητα». Αυτό ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤ Αυξέντης Αυξεντίου, ύστερα από τις συνεδρίες της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και του συμβουλίου της τράπεζας.

Όπως ανέφερε, μελετήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν για το 2001 και όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν για το 2002. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αυξέντης Αυξεντίου ότι, κατά το 2002 το εθνικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 2,5%, ο πληθωρισμός δεν θα παρουσιάσει κανένα πρόβλημα και θα κυμανθεί γύρω στο 2%, η ανεργία επίσης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα του 3% (συνθήκες πλήρους απασχόλησης).

Παράλληλα ο διοικητής της ΚΤ σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο όμως όπως παρατήρησε, «θα είναι χαμηλότερο από ότι είναι τώρα, λόγω του ότι η οικονομία θα κινείται με δραστικούς ρυθμούς», ενώ το έλλειμμα στους λογαριασμούς της κυβέρνησης θα κυμανθεί γύρω στο 3%.

Με αυτά τα δεδομένα πρόσθεσε ο κ. Αυξεντίου «το συμβούλιο της τράπεζας επικύρωσε την γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή των υφιστάμενων επιτοκίων». Κατά συνέπεια, κατέληξε, «τα βασικά επιτόκια της ΚΤ παραμένουν αμετάβλητα».

Σήμερα τα βασικά επιτόκια της ΚΤ βρίσκονται, το μεν δανειστικό στο 5,5% και των καταθέσεων στο 2,5%, ενώ υπενθυμίζεται ότι η νομισματική αρχή στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου προχώρησε σε τρεις ισόποσες επιτοκιακές χαλαρώσεις, κατά 0.5% έκαστη. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση, περί πτώσης του τουριστικού ρεύματος στο τρέχον έτος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι «οι προβλέψεις ποικίλουν, αφού άλλοι μιλούν για 5%, άλλοι για 10%». Επεσήμανε επίσης ότι η εκτίμηση για την αύξηση του Εθνικού εισοδήματος στο 2002, «βασίζεται σε μια προβλεπομένη μείωση του τουρισμού πάνω στις αφίξεις, κατά 5%».

Απαντώντας σε ερώτηση, για τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, υπό το βάρος των συνεπειών της 11ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Αυξεντίου τόνισε ότι η αξιολόγηση των διεθνών οίκων «είναι αρκετά ικανοποιητική».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο οίκο «Fitch», λέγοντας ότι τα «προκαταρκτικά μηνύματα είναι αρκετά ικανοποιητικά. Η Κύπρος» πρόσθεσε «χαίρει μιας καλής φήμης διεθνώς, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της και προπαντός όσον αφορά, τη νομισματική της σταθερότητα».

Εκείνο το οποίο όλοι υποδεικνύουν, ανέφερε, είναι ότι θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά, σημείωσε, «δεν είναι σε ανησυχητικά επίπεδα, είναι καταστάσεις που βρίσκονται υπό έλεγχο».

Παραθέτουμε την επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.