You are here

Fed: Αβεβαιότητα παρά την ανάκαμψη

08/05/2002 00:22
- Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο άφησε την Τρίτη το βασικό Αμερικανικό επιτόκιο η Fed εν μέσω αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Αφού μελέτησε τα μακροοικονομικά δεδομένα, η Νομισματική Επιτροπή της Fed αποφάσισε να αφήσει το επιτόκιο στο 1.75%, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών. Στην απόφαση της Fed συνέτεινε, από τη μια, η αβεβαιότητα που υπάρχει για την πραγματική ανάπτυξη της Οικονομίας και από την άλλη, οι φόβοι για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της παρατηρούμενης ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνόδεψε την απόφαση, παρά την σημαντική αύξηση που σημείωσε το ΑΕΠ τα τελευταία δύο τρίμηνα, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία της καταναλωτικής ζήτησης. Η ανάκαμψη, σημείωσε η Fed, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες τιμές που πρόσφεραν οι διάφορες εταιρίες για να ‘ξεφορτωθούν’ τα προϊόντα που είχαν ήδη συσσωρευτεί στις αποθήκες τους. Επομένως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί η πραγματική πορεία της ζήτησης, πέραν των ‘ξεπουλημάτων.’

Από την άλλη, η Fed επισήμανε ότι η ανάκαμψη των τελευταίων δύο τριμήνων πιθανόν να αυξήσει τις πληθωρισμικές πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία της χώρας. Παρά τις ανησυχίες της Fed, την Τρίτη δημοσιεύθηκε έκθεση που δείχνει την μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας από το 1983. Η αύξηση στην παραγωγικότητα περιορίζει τις πληθωρισμικές πιέσεις γιατί τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται χωρίς την ανάλογη αύξηση στο κόστος παραγωγής (που μεταφέρεται συνήθως στον καταναλωτή).

Η απόφαση της Fed είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά η οποία δεν ανέμενε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας παρά της περί αντιθέτου προβλέψεις στις αρχές του έτους. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την Τρίτη με μικρή άνοδο 0.3% ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 έχασαν 0.3%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων.