You are here

Γιατί μείωσε τα επιτόκια η ΚΤ

13/12/2002 16:34
«Με αισθητή πλειοψηφία» αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τη μείωση του βασικού επιτοκίου (Lombard) κατά 0,5%, δηλαδή στο 5% του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.

Αιτιολογώντας την απόφαση της ΕΝΠ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η μείωση του επιτοκίου αποφασίσθηκε λόγω των οικονομικών εξελίξεων που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής, εξελίξεις οι οποίες, όπως είπε, ενίσχυσαν τα ουσιαστικά επιχειρήματα για μείωση του βασικού επιτοκίου.

Ο διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε ότι οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις εμφανίζονται πλέον λιγότερο έντονες απ’ ότι αρχικά αναμενόταν. Ο πληθωρισμός, όπως είπε, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο υποχώρησε στο 2,52% και 2,86% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 3,41% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2002.

Η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή, φαίνεται ότι προχώρησε σε αναθεώρηση των δικών της προβλέψεων για το ύψος του πληθωρισμού για ολόκληρο το 2002, αφού ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ελαφρά κάτω από το 3%.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ρυθμός του ΑΕΠ κατά το 2002 υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 2%, ενώ η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη για το 2003 παραμένει όπως είπε, «στενά συνδεδεμένη με τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της διαφοράς των επιτοκίων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη βδομάδα για μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι αυτό που «σήμερα ήταν σημαντικό ήταν να μην μεγιστοποιηθεί το εύρος της ψαλίδας, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντικό είναι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Ο διοικητής της ΚΤ ανέφερε ότι η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ έχει αυξήσει τη ψαλίδα μεταξύ κυπριακών και ευρωπαϊκών επιτοκίων και ιδιαίτερα των βασικών επιτοκίων από το 1,25% στο 1,75%.

Κατά τη λήψη της απόφασης της νομισματικής επιτροπής, είπε ο κ. Χριστοδούλου, λήφθηκαν υπόψη η αύξηση της ψαλίδας μεταξύ κυπριακών και ευρωπαϊκών επιτοκίων, η υποτονική εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, οι μειωμένες εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις και το γεγονός ότι ο ρυθμός της μεγέθυνσης της οικονομίας αναμένεται να φθάσει το 2002 στο 2%.

Λήφθηκαν υπόψη, είπε ο κ. Χριστοδούλου και οι αναμενόμενες εξελίξεις στο κυπριακό καθώς και η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω και αν, όπως σημείωσε, «μερικά από αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικά διαμορφωθεί».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΤ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει αμετάβλητο στο 2,5% και η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη