You are here

Γιατί παρέμειναν αμετάβλητα τα επιτόκια

19/07/2002 16:14
Οι πληθωριστικές πιέσεις, η αυξημένη ρευστότητα στις τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης δανείων, η ανοδική τάση της ανεργίας, η μεγέθυνση κατά 2,9% της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του 2002 και η πτωτική πορεία των τουριστικών αφίξεων, αποτελούν τα βασικά στοιχεία τα οποία ελήφθησαν υπόψη από τη Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, στην απόφαση να παραμείνουν στο 5,5% τα βασικά επιτόκια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2002 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,46% σε σύγκριση με 1,95% την αντίστοιχη περίοδο του 2001, ενώ ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη κυμάνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2002 στα 1,7%.

Επεξηγώντας την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διοικητής της ΚΤ επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσό από ενδεχόμενες πιστώσεις θα αυξήσει «τις ήδη αρκετές» καταναλωτικές δαπάνες. «Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να πάνε για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά για αύξηση της κατανάλωσης» τόνισε ο Διοικητής της ΚΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν είναι επιθυμητή μια αύξηση της ανάπτυξης πέραν του 3% το οποίο πρέπει να κρίνεται πολύ ικανοποιητική υπό τα δεδομένα». Είπε πάντως, ότι η αυξημένη ρευστότητα «αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για αύξηση του πληθωρισμού».

Σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη από την Νομισματική Επιτροπή και όχι όπως επί σειρά δεκαετιών από το Διοικητικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης νομοθετικής ανεξαρτησίας της ΚΤ, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή αφού εξέτασε επισταμένα όλες τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και προοπτικές της οικονομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα υφιστάμενα επιτόκια: 1. Τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 5,5% και 2.5% αντίστοιχα. 2. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11% για το 2002.

Η επόμενη συνεδρία της Νομισματικής Επιτροπής εν σχέση την πορεία των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας…