You are here

Η απόφαση της ΚΤ για τα επιτόκια

13/12/2002 09:43
Συνέρχεται από το πρωί (8.30 π.μ.) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ) της Κεντρικής Τράπεζας για να αποφασίσει για το ύψος των βασικών επιτοκίων. Οι προθέσεις της ΚΤ παραμένουν ωστόσο, άγνωστες, με τις πληροφορίες σχετικά με τη μείωση ή μη των επιτοκίων να είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές, όσο κυρίως το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχει «ανοίξει ο δρόμος» για τη μείωση των επιτοκίων, ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στην ΕΕ και με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται «υπό πλήρη έλεγχο», αλλά και από το γεγονός ότι με την απόφαση της ΕΚΤ μεγάλωσε η διαφορά των ευρωπαϊκών επιτοκίων με τα αντίστοιχα κυπριακά.

Όμως, σημερινές πληροφορίες που προφανώς διέρρευσαν από την Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζουν ότι για την ΚΤ «τίποτε δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα δεδομένα που υπήρχαν τον προηγούμενο μήνα» που να συνηγορεί στην επιβολή οποιασδήποτε αυξομείωσης των επιτοκίων. Οι ίδιες πληροφορίες, σημειώνουν ακόμη, ότι η ΚΤ θεωρεί ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα, λόγω της ύφεσης στον τουρισμό, της κατάστασης στο ΧΑΚ, αλλά και λόγω της ανάγκης διατήρησης επιπέδων στους οικονομικούς δείκτες που δεν θα επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά της κυπριακής οικονομίας, έναντι της ευρωπαϊκής.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας θα γνωστοποιηθεί γύρω στο μεσημέρι από τον ίδιο τον Διοικητή Χριστόδουλο Χριστοδούλου, αφού στο μεταξύ ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤ (11.30 π.μ.), για την απόφαση που θα λάβει η ΕΝΠ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη