You are here

Η Κεντρική αποφασίζει σήμερα για τα επιτόκια

10/08/2001 09:19
Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τα νομισματικά δρώμενα του τόπου καθώς η Νομισματική Επιτροπή θα συνεδριάσει το πρωί για να εξετάσει την κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας και να αποφασίσει κατά πόσο θα μειώσει ή όχι το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Κατά τις επτά προηγούμενες συνεδριάσεις, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο Lombard στο 7% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4% κρίνοντας ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν επέβαλλαν μείωση τους. Η απόφαση της Κεντρικής εστιάστηκε κυρίως στην θετική αναπτυξιακή εικόνα που παρουσιάζει η Κυπριακή Οικονομία παρά την μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου. Όπως ανέφερε η συνοδευτική ανακοίνωση της Τράπεζας στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας (6 Ιουλίου), η καταναλωτική ζήτηση παρουσίασε επιτάχυνση τον Απρίλιο μετά την σχετική μείωση των πρώτων μηνών του 2001, περιορίζοντας της πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομίας λόγω Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, η Κεντρική εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη πιθανότητα διεύρυνσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εν μέρει λόγω της δραματικής αύξησης των εισαγωγών σε σύγκριση με τις εξαγωγές.

Κατά τη σημερινή συνεδρία οι νομισματικοί άρχοντες του τόπου αναμένεται να εξετάσουν τις αλλαγές που προέκυψαν στην οικονομία τον περασμένο μήνα. Όσο αφορά την ανάπτυξη, τα δεδομένα παραμένουν καλά αφού οι τουριστικές αφίξεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το πρώτο εξάμηνο, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, και η καταναλωτική ζήτηση δεν φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί. Εντούτοις, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος το πρώτο τετράμηνο του 2001 στο 40%.

Κρίσιμος παράγοντας για την σημερινή απόφαση θα είναι πάντως και η αύξηση που παρουσιάζει ο δανεισμός σε Ευρώ. Θορυβημένη από την αύξηση αυτή, η Κεντρική εξέδωσε ανακοίνωση στις 11 Ιουλίου με την οποία προειδοποιούσε τους δανεισθέντες σε Ευρώ για τους συναλλαγματικούς κινδύνους που εμπερικλείει ο εν λόγω δανεισμός.