You are here

Η Κεντρική προειδοποιεί για τον δανεισμό σε Ευρώ

11/07/2001 10:54
Μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το νομισματοπιστωτικό μας σύστημα είναι βέβαιο ότι θα πάρει η Κεντρική Τράπεζα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας μετά από οδηγίες του Διοικητή Αυξέντη Αυξεντίου εξετάζουν τρόπους για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έξαρση στη σύναψη δανεισμού σε Ευρώ. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν ως στόχο να καταστήσουν τον δανεισμό σε Ευρώ λιγότερο ελκυστικό.

Ωστόσο, διασταυρωμένες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη τακτή συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής στα τέλη Αυγούστου τα μέλη της δεν αποκλείεται να παραπέμψουν εισήγηση στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν το απέκλεισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όταν κλήθηκε να σχολιάσει εάν ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης του εξωτερικού δανεισμού θα είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού και κατάθεσης.

Ενδεικτική των σημαντικών εξελίξεων που έπονται στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας που προειδοποιεί τους δανεισθέντες σε Ευρώ ότι η διαφορά των επιτοκίων δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για τυχόν απόφαση για εξωτερικό δανεισμό.

Η Κεντρική επισημαίνει τους συναλλαγματικούς κινδύνους του δανεισμού σε Ευρώ αφού σε περίπτωση αντιμετώπισης κερδοσκοπικών κινήσεων κεφαλαίου εναντίον της Κυπριακής λίρας πιθανόν να αναγκαστεί να αυξήσει το εύρος της μέγιστης διακύμανσης από το Ευρώ πέραν των στενών περιθωρίων του +/- 2.25%.