You are here

Κόμματα ζητούν μείωση επιτοκίων

23/09/2013 14:25
Τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων ζητούν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, σε μια προσπάθεια, όπως τονίζουν, να επανέλθει η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προκάλεσε πιστωτική ασφυξία με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η ρευστότητα.

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση των καταθετικών επιτοκίων τα δανειστικά επιτόκια αυξάνονται, προσθέτοντας ότι «το επιτόκιο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει, και δυστυχώς σήμερα λειτουργεί, αποτρεπτικά, ανασταλτικά για την ανάπτυξη».

Καταλήγοντας εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να εξετάσει όποια πρόταση για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, επισημαίνοντας πως ζητήθηκε να εγγραφεί και σχετικό θέμα στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νομική ρύθμιση, τονίζοντας ότι τότε υπήρξε γνωμάτευση ότι τα επιτόκια πρέπει να καθορίζονται με βάση τον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της αγοράς.

Καταλήγοντας, είπε πως θα πρέπει να μελετηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μείωση των επιτοκίων άλλων χωρών και έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μείωση των σχετικών επιτοκίων αφού πλέον έχει τον έλεγχο του Συνεργατισμού.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου