You are here

Κρατική ασπίδα για καταθέσεις ΣΠΙ

02/07/2008 18:28
• Βουλή: Να προστατευθεί ο Συνεργατισμός

• Ζητείται παρέμβαση ΕΠΑ κατά τραπεζών…

• … και επιβολή τόκου από ΚΤ


Ενισχύονται οι φωνές υπέρ της προστασίας του Συνεργατισμού από τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει από τις τράπεζες. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους να στηρίξει το συνεργατικό κίνημα, σειρά πήρε σήμερα η βουλή, μέλη της οποίας ζήτησαν παρέμβαση του κράτους για προστασία του κινήματος κάνοντας μάλιστα λόγο για εκμετάλλευση «δεσπόζουσας θέσης» από τις τράπεζες. Οι πολιτικές παρεμβάσεις για στήριξη του Συνεργατισμού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των τραπεζών, που κάνουν λόγο για τα προνόμια που εξασφάλισε το κίνημα με την ένταξη στην ΟΝΕ αλά και για τον κοινωνικό ρόλο των ίδιων των τραπεζών.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ του Συνεργατισμού, που ελέγχει το ένα τέταρτο περίπου της δανειστικής αγοράς, γίνονται υπό το φως των έντονων πιέσεων που ασκεί στα καταθετικά του μερίδια ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων. Ορισμένες τράπεζες έχουν αυξήσει τον τόκο που προσφέρουν για καταθέσεις πέραν του 6% μετακυλώντας το κόστος στους δανειζόμενους. Τα Συνεργατικά, όμως, δεν είναι σε θέση να κάνουν το ίδιο, γιατί διοικούνται, σε μεγάλο βαθμό, από τους δανειζόμενους. Ως αποτέλεσμα, φοβούνται ότι θα αρχίσουν να χάνουν μερίδια σε καταθέσεις.

Ζητά στήριξη Συνεργατισμού η βουλή

Υπέρ της στήριξης του Συνεργατισμού ώστε να μπορέσει να αντιδράσει στις πιέσεις που δέχεται με την αύξηση των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες και να συνεχίσει να αποτελεί λύση για τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες των μικρομεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού τάχθηκαν σήμερα με δηλώσεις τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε πως ο Συνεργατισμός θα τύχει στήριξης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις προκλήσεις της εποχής.

«Η πλήρης φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων που έγινε από το 2001 δημιούργησε ένα νέο πεδίο στα θέματα τόκου, ρευστότητας, καταθέσεων και άλλα σχετικά με το θέμα ζητήματα», είπε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας πως «ο ανταγωνισμός μεταξύ του τραπεζιτικού κεφαλαίου και του συνεργατικού κινήματος, φαίνεται να δίδει πλεονεκτήματα στον ισχυρότερο και πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην πνιγεί το συνεργατικό κίνημα, το οποίο στήριξε για πολλά χρόνια τον τόπο και τους ανθρώπους του μόχθου και με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

«Χωρίς να παραβιάζουμε τις νομοθεσίες και να ξεπερνούμε τα όρια το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσουν τρόπους στήριξης στον Συνεργατισμό», είπε ο κ. Γεωργίου αναφέροντας πως η ΕΠΑ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει εξετάζοντας εάν κάποιοι χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους στην οικονομία κατά παράβαση του υγιούς ανταγωνισμού στο θέμα των επιτοκίων.

«Το θέμα δεν είναι εύκολο, ούτε απλό», είπε σημειώνοντας πως «μας ενδιαφέρει η προστασία των πολιτών από αυθαιρεσίες».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως η πολιτεία δεν πρέπει να αγνοεί την προσφορά του Συνεργατισμού στον τόπο τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσον και στη στήριξη των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού σε δύσκολες εποχές.

Ο κ. Χριστοφόρου έστειλε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο Συνεργατισμός πρέπει να παραμείνει εύρωστος και να συνεχίσει να αποτελεί την άλλη σωστή επιλογή για τον Κύπριο πολίτη και απαιτείται η στήριξη και ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος καθώς αποτελεί ανάχωμα στις όποιες αυθαιρεσίες και τιθασεύει όσους εκτοξεύουν τα επιτόκια στα ύψη.

«Ανησυχούμε γιατί φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα τόνισε πως το συνεργατικό κίνημα μετά την τουρκική εισβολή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη του προσφυγικού κόσμου και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του λαού και για αυτό «θεωρούμε ότι η πίεση που ασκείται από πλευράς των εμπορικών τραπεζών στο συνεργατισμό είναι άνιση».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει το συνεργατικό κίνημα καθώς αποτελεί τον αντίποδα των εμπορικών τραπεζών και μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του λαού.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε πως είναι πολύ καλά γνωστό πως τα επιτόκια που επιβάλλονται από τις εμπορικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες του κυπριακού λαού και θεωρούμε πως τα επιτόκια να επανεξετασθούν και η Κεντρική Τράπεζα να υποδείξει στις εμπορικές τράπεζες ότι θα πρέπει να επιβάλουν ένα σταθερό επιτόκιο στο οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί ο κυπριακός λαός.

Άμεση αντίδραση τραπεζών

Οι δηλώσεις των βουλευτών για στήριξη του Συνεργατισμού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των τραπεζών, που θεωρούν ότι οιαδήποτε παρέμβαση θα αποβεί σε βάρος του ανταγωνισμού.

«Κατανοούμε το πρόβλημα που δημιουργούν οι παρούσες συνθήκες της αγοράς στον Συνεργατισμό αλλά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες» ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς. «Άλλωστε, δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κοινωνικό, οικονομικό και τον πολιτιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες διαχρονικά. Ο ρόλος αυτός είναι σε όλους γνωστός, όλοι τον ξέρουν και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται» σημείωσε.

«Οι τράπεζες δεν νιώθουν ότι έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με τον Συνεργατισμό. Αν κάποιοι είχαν τέτοιου είδους μεταχείριση στο παρελθόν και για πάρα πολλά χρόνια ήταν τα Συνεργατικά» τόνισε.

«Αναγνωρίζουμε την οικονομική και κοινωνική συνεισφορά του Συνεργατισμού και είναι καλοδεχούμενος ο ανταγωνισμός γιατί αποβαίνει προς όφελος και της κοινωνίας και των πελατών μας» κατέληξε.

Ο Συνεργατισμός έλαβε μεταβατική περίοδο τριών ετών για να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τον ανταγωνισμό. Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, λήφθηκε σημαντική παρέκκλιση με βάση την οποία τα ΣΠΙ δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος πάνω στα κέρδη που πηγάζουν από πράξεις με τα μέλη τους. Επίσης, δεν έχουν ακόμα εναρμονιστεί πλήρως με τη συνθήκη της Βασιλείας σε θέματα εποπτείας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπ. Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, έκανε λόγο για μέτρα στήριξης των Συνεργατικών στα πλαίσια του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.