You are here

Μέτρα στήριξης από Draghi

10/03/2016 15:04
Σε νέο ιστορικό χαμηλό μείωσε το επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζοντας την ίδια ώρα αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο του ευρώ στο μηδέν από 0,05% ενώ αύξησε στα €80 δισ. από €60 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του QE διευρύνοντας τους τίτλους που κάνει αποδεκτούς.

Ως γνωστό, η Κύπρος δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί το αξιόχρεο της δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και γιατί δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα.

Ειδικότερα, θα περιληφθούν στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμα για τακτικές αγορές και ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από άλλες επιχειρήσεις πέραν των τραπεζών.

Με αυτή την κίνηση η ΕΚΤ θα αγοράζει περισσότερο ενεργητικό με νέο χρήμα κάθε μήνα σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από το μηδέν.

Η τράπεζα προχώρησε επίσης σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,4%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δέχονται μεγαλύτερη χρέωση για να διατηρούν αχρησιμοποίητο ρευστό στα ταμεία της ΕΚΤ αντί να το διοχετεύουν στην αγορά.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης μια νέα σειρά προγραμμάτων μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού (TLTRO) που θα ισχύουν για περίοδο τεσσάρων ετών το κάθε ένα και θα επιτρέπουν στις τράπεζες της ευρωζώνης να έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό από την κεντρική τράπεζα. Η έναρξή τους τοποθετείται τον Ιούνιο του 2016.

Το κόστος δανεισμού με βάση αυτό το πρόγραμμα μπορεί να κυμαίνεται στο επίπεδο του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ που έχει διαμορφωθεί στο 0,4%.

Το ευρώ κατρακυλά στις αγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να ενισχύσει την ποσοτική χαλάρωση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές από την άλλη, κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές βλέπουν θετικά την πρόθεση της ΕΚΤ για περισσότερες αγορές ενεργητικού.