You are here

Ντράγκι: Οκτώβριο οι αποφάσεις για QE

07/09/2017 18:25
Το Φθινόπωρο θα ληφθεί ο βασικός όγκος των αποφάσεων κατά το κατά πόσο ο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα τερματίσει ή θα μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, παρά τις προσδοκίες των αγορών ότι θα έδινε συγκεκριμένη ένδειξη για το QE.

«Αυτό το Φθινόπωρο θα αποφασίσουμε για την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής πέραν του τέλος του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, που χρειάζονται για μια διατηρήσιμη επιστροφή του ρυθμού του πληθωρισμού προς τα επίπεδα κάτω αλλά κοντά στο 2%»

«Ίσως ο όγκος των αποφάσεών μας θα ληφθούν το Φθινόπωρο», είπε ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά τα επιτόκια.

«Αναμένουμε να παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα για μια εκτεταμένη περίοδο και αρκετά πέραν του ορίζοντα του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ΔΣ επιβεβαίωσε το πρόγραμμα αγορών ύψους €60 δισεκατομμυρίων το μήνα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, ή και αργότερα, αν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση μέχρι που το ΔΣ διαπιστώσει διατηρήσιμη προσαρμογή της πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με τον στόχο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε ελαφρώς την εκτίμησή του για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί στο 1,2% το 2018 και το 1,5%, κατά 0,1% μειωμένο από τις προηγούμενες προβλέψεις. Για το 2017 ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,5%.