You are here

Περιμένοντας τον «Μαέστρο»…

12/08/2002 16:24
Από τα χείλη του Διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κρέμονται κυριολεκτικά οι διεθνείς κεφαλαιαγορές καθώς οι αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής της πανίσχυρης Fed θα καθορίσουν τις νομισματικές εξελίξεις ανά την υφήλιο. Την Τρίτη το βράδυ (ώρα Κύπρου) ο Άλαν Γκρίνσπαν και έντεκα άλλοι τραπεζίτες θα συνέλθουν στη Washington για να καθορίσουν το βασικό επιτόκιο της χώρας. Το επιτόκιο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών κάτι που πολλοί θεωρούν αποτρεπτικό για περαιτέρω μείωση του. Σε πρόσφατο γκάλοπ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μόλις ένας από τους 22 ερωτηθέντες απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν θα μειωθούν τα επιτόκια αύριο. Από την άλλη, όμως, η συνεχιζόμενη ροή αρνητικών στοιχείων για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους δώδεκα «σοφούς», με τους πλείστους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα Αμερικανικά επιτόκια θα μειωθούν μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 1.25%.

Η προσοχή των αναλυτών θα στραφεί για μία ακόμη φορά στην έκθεση που θα συνοδεύει την βαρυσήμαντη απόφαση της Fed. Πολλοί εκτιμούν ότι η έκθεση θα δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η Fed τους προσεχείς μήνες ενώ πολύ πιθανή πρέπει να θεωρείται η αναφορά στα στοιχεία που δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2002. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2002 περιορίστηκε στο 1.1% διαψεύδοντας την αισιόδοξη πρόβλεψη για 2.2%. Παράλληλα ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής περιορίστηκε τον Ιούλιο στο 53,1 από 57,3 που ήταν το Ιούνιο, παρουσιάζοντας σαφώς μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη.

Τις αποφάσεις της Αμερικανικής νομισματικής αρχής περιμένουν με αγωνία και οι Ευρωπαίοι αναλυτές με τους πλείστους να εκτιμούν ότι τις κινήσεις της Fed θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που επίσης ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας. Οι ανησυχίες της EKT αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη μηνιαία της έκθεση στην οποία εκφράζεται αβεβαιότητα για το δεύτερο τρίμηνο αλλά και για τις εκτιμήσεις τρίτου τριμήνου. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις δεύτερου τριμήνου προς τα κάτω δίδοντας το στίγμα της περιόδου που περνούμε. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0.6% με 0.9% το δεύτερο τρίμηνο από 0.7% με 1% που είχε εκτιμήσει αρχικά.