You are here

Σταθερά στο 3,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ

05/04/2002 13:06
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να κρατήσει για πέμπτο συνεχή μήνα τα επιτόκια στο 3,25%, απόφαση που δεν εξέπληξε κανένα, αφού και ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα - στο 2,4 % δηλ - πάνω από το όριο του 2 % που είχε θέσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον, μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε λίγους μήνες, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για το ύψος του πληθωρισμού αλλά και των μισθολογικών αυξήσεων: το ισχυρότατο συνδικάτο IGMetall στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ζητήσει αυξήσεις της τάξεως του 6,5%.
Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής που έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν κι αυτά, για πέμπτο συνεχή μήνα, αμετάβλητα--στο 4%.

«Εφόσον ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επίσης υψηλές οι μισθολογικές αυξήσεις που δίδονται, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε κανένα λόγο να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κατάσταση», δήλωσε στο BBC ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ο Ίαν Μακάφερτι.

Αλλά η οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διευθυντικών Στελεχών, Ρουθ Λι, μιλώντας κι αυτή στο BBC, προειδοποίησε ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, δείχνουν ότι θ' αυξηθούν τα επιτόκια προς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου αυτού του έτους.

«Ορισμένοι οικονομολόγοι στο City του Λονδίνου», προσθέτει ο Τζέφρι Ντικς της επενδυτικής εταιρείας RBS Financial Μarkets, «πιστεύουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Μάιο, αλλά εγώ νομίζω ότι θα γίνει τον Αύγουστου».