You are here

Τα επιτόκια διατηρούν χαμηλά ρεκόρ

02/08/2016 13:30
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν τον Ιούνιο τα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο τα οποία ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν από τα πιο ψηλά στην ευρωζώνη.

Οι τράπεζες φαίνεται να χρησιμοποιούν το εργαλείο των χαμηλών επιτοκίων με στόχο την ενίσχυση των πιστώσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός στα καταθετικά επιτόκια εντείνεται.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούνιο του 2016 πέραν της Κύπρου, μείωση σημειώθηκε στα δανειστικά επιτόκια και στις πλείστες χώρες της ευρωζώνης.

Παρά τη μείωση τα επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν από τα πιο ψηλά στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά στο μέσο επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο 4,51% από 4,56% τον Μάιο και 5,15% τον Ιούνιο του 2015.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τα ψηλότερα επιχειρηματικά επιτόκια έχει η Ελλάδα (4,75%) ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα επιτόκια έχει η Φινλανδία (1,54%) και το Λουξεμβούργο (1,59%).

Στην ευρωζώνη, το επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε στο 2,45% από 2,48% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων στην Κύπρο ανήλθε στο 3,69% τον Ιούνιο από 3,49% τον Μάιο του 2016 και 4,04% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τον προηγούμενο μήνα το επιτόκιο νέων στεγαστικών δανείων κατέγραψε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Όσον αφορά στο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια , παραμένει το ψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στο 3,03% από 3,15% τον περασμένο Μάιο.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 2,32% από 2,37% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο παρέμειναν αμετάβλητα στο χαμηλότερο ιστορικό σημείο 1,49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ, τον περσινό Ιούνιο βρίσκονταν στο 1,66%.

Πάντως τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν τα ψηλότερα στην ευρωζώνη.

Στην ευρωζώνη το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 0,57% από 0,55%.

Τα επιτόκια στην Κύπρο που βρίσκονταν στο ρετιρέ της ευρωζώνης άρχισαν να μειώνονται από τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλοντας κεφαλαιακό πέναλτι για ψηλά δανειστικά επιτόκια.

Της Μαρίας Χαμπή