You are here

Τρισέ: Αυξημένα ρίσκα για πληθωρισμό

07/08/2008 15:04
Στο αυξημένο ρίσκο ανόδου του πληθωρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στο 4,25%. Νωρίτερα, η Τρ. της Αγγλίας αποφάσισε να αφήσει σταθερό το βασικό Βρετανικό επιτόκιο στο 5%.

Ο κ. Τρισέ, αφού ανέφερε ότι η προηγούμενη απόφαση της 3ης Ιουλίου για αύξηση των επιτοκίων ήταν σωστή, υπογράμμισε ότι τα ρίσκα σε ότι αφορά τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο στάδιο είναι προς τα πάνω. Αυτή η υπόθεση, πρόσθεσε, καθοδηγείται και από τη ραγδαία πιστωτική επέκταση. Ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αποφευχθούν δεύτεροι κύκλοι αυξήσεων στις τιμές, αλλά και στους μισθούς.

Αναφορικά με τον τομέα της ανάπτυξης, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η επιβράδυνση στην ευρωζώνη είναι αναμενόμενη.

Οι δηλώσεις του κ. Τρισέ και η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης ακολουθούν τη δημοσίευση πρόβλεψης της Eurostat ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αναρριχηθεί στο 4,1% τον Ιούλιο, στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο. Ακολουθούν, επίσης, την εισήγηση του συμβουλίου του IMF προς την ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια, γιατί θα κινδυνέψει η ανάπτυξη.

Οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ θα αυξήσει μία ακόμη φορά τα επιτόκια στο 4,5%.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,25%, 5,25% και 3,25% αντιστοίχως.

Η ομιλία του κ. Τρισέ είναι διαθέσιμη εδώ:

http://www.ecb.int/press/pressconf/2008/html/is080807.en.html