You are here

ΥΠΟΙΚ: Μειώστε τα επιτόκια

07/11/2002 13:55
Πως σχολιάζει το ενδεχόμενο το μέλος της ΕΝΠ της ΚΤ Χάρης Αχνιώτης

Υπέρ της μείωσης των βασικών επιτοκίων τάσσεται το υπουργείο Οικονομικών. «Ήρθε επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων» ανέφερε στη Stockwatch, αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το εξωτερικό περιβάλλον και οι εξελίξεις στα μακροοικονομικά δεδομένα συνηγορούν πλέον προς αυτή τη κατεύθυνση, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει το βασικό Αμερικανικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 1.75% σε 1.25% και την αναμενόμενη σήμερα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει επίσης σε μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης (3.25%).

Η ίδια πηγή, τόνισε επίσης ότι ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα οδηγούσε σε αναζωογόνηση της κυπριακής οικονομίας και της αγοράς, αφού οι διεθνείς και εγχώριες μακροοικονομικές συνθήκες δεν αποτελούν τροχοπέδη, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επικαλείται συνεχώς, τη νομισματική σταθερότητα και το λεγόμενο αρνητικό διεθνές εξωτερικό περιβάλλον όταν την ίδια στιγμή, η μεν Fed προχώρησε σε διάστημα τριών χρόνων (από το 1999 μέχρι σήμερα) σε μείωση των επιτοκίων 17 φορές και η EKT 5 φορές.

«Άλλωστε» προσθέτει, στην πιθανή περίπτωση κατά την οποία η ΕΚΤ αποφασίσει στη σημερινή συνεδρία της μείωση των επιτοκίων, τότε, θα μεγαλώσει η διαφορά των κυπριακών βασικών επιτοκίων (5,5%) από τα ισχύοντα στην ευρωζώνη (3.25%) και θα επιβάλλεται πλέον η ανάγκη σύγκλισης των επιτοκίων της ευρωζώνης και της Κύπρου.

O εκ των κορυφαίων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ) της Κεντρικής Τράπεζας, Χάρης Αχνιώτης, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, όταν ρωτήθηκε από τη «SW» κατά πόσον οι τελευταίες εξελίξεις - απόφαση της Fed και μια ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ – θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η πρόσφατη απόφαση (4/11) της ΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

Η ΚΤ ανέφερε ο κ. Αχνιώτης, παρακολουθεί στενά τις νομισματικές εξελίξεις στο εξωτερικό, σημειώνοντας πάντως, ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής λαμβάνει υπόψη κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης τη γενικότερη αξιολόγηση όχι μόνον των εξωτερικών εξελίξεων αλλά και των αντίστοιχων εσωτερικών μακροοικονομικών δεδομένων όπως είναι ο πληθωρισμός, ο ρυθμός ανάπτυξης και οι προδιαγραφόμενες προοπτικές τους σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Κληθείς ωστόσο, να σχολιάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις άλλων μελών του ΔΣ της Κεντρικής, που τάσσονταν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων πριν από τη τελευταία συνεδρία της ΕΝΠ, ο κ. Αχνιώτης επεσήμανε ότι «απάντηση στους διαφωνούντες» αποτελεί η έκθεση του κλιμακίου του ΔΝΤ που αξιολόγησε πρόσφατα την κυπριακή οικονομία και η οποία χαρακτηρίζει ως «σώφρων» την απόφαση για τη διατήρηση του ύψους των βασικών επιτοκίων. Στην έκθεση, εκφράζεται επίσης η υποστήριξη του ΔΝΤ στην επικέντρωση της Νομισματικής Αρχής στη συγκράτηση των πληθωριστικών τάσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι στις δηλώσεις του αμέσως μετά την σχετική απόφαση της ΕΝΠ, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει «ουσιαστικός και ονομαστικός λόγος άμεσης σύγκλισης των επιτοκίων της Κύπρου με τα ισχύοντα επιτόκια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Του Κυριάκου Κυριακίδη